În 2006, Organizaţia Internaţională a Persoanelor cu Sindromul Down a decis celebrarea în mod oficial a zilei dedicate Sindromului Langdon – Down la data de 21 martie, ca urmare a afecțiunii genetice care cauzează sindromul în cauză. Persoanele cu sindrom Down prezintă 47 de cromozomi (în loc de 46), cu trei cromozomi în perechea 21 (în loc de doi).
Pe 19 decembrie 2011, Adunarea Generală a Organizaţiei Naţiunilor Unite a declarat ziua de 21 martie drept „Ziua mondială a sindromul Down”, recomandând tuturor statelor membre, organizaţiilor internaţionale, agențiilor/organizațiilor din Sistemul ONU şi societății civile, să ajute la popularizarea greutăților aferente acestei boli.
Fundaţia „Pentru Voi” organizează în toate cele trei centre de zi dezbateri pe tema „Ce înseamnă incluziunea?”, tema aleasă de Organizația Națiunilor Unite pentru anul 2022.
„În Romania nu avem statistici defalcate pe tipurile de dizabilitate”
Păstrează tradiția de peste zece ani de a purta șosete desperecheate, în semn de solidaritate, deoarece „persoanele cu Sindrom Down se nasc cu un cromozom în plus, iar acesta are forma asemănătoare unei șosete, haine și eșarfe multicolore, care simbolizează diversitatea”.
„În Romania nu avem statistici defalcate pe tipurile de dizabilitate, așa că nu se știe numărul total al persoanelor cu Down din țară și câte dintre aceste persoane sunt adulte. Incluziunea înseamnă pentru o persoana adultă și un loc de muncă.
Conform datelor furnizate de ANPDPD (Autoritatea Naţională pentru Protecția Drepturilor Persoanelor cu Dizabilități – n.r.), numărul persoanelor cu dizabilități angajate, în martie 2021, este de 33.134, ceea ce reprezintă un procent de doar 7,98% din totalul persoanelor adulte cu dizabilități cu vârste cuprinse între 18 și 64 de ani.
În statistici nu apare numărul de persoane cu Sindrom Down angajate, dar conform organizației Special Olympics România, în anul 2020 erau mai puțin de 10 persoane cu SD angajate cu contract individual de muncă”, transmit cei de la Fundația „Pentru Voi”.
Sunt necesare programe specializate de sprijin pentru angajarea în muncă a persoanelor cu dizabilități intelectuale, inclusiv a celor cu Sindrom Down. Tot cei de la fundație mai spun că „nu putem vorbi de incluziune fără un loc de muncă”.
„Ziua Mondială a Sindromului Down este o zi potrivită pentru a aduce din nou în atenția cetățenilor și factorilor de decizie situația reală a incluziunii persoanelor cu Sindrom Down. Persoanele cu sindrom Down au nevoie de sprijinul şi prietenia celor din comunitate. Au nevoie să fie valorizați, să fie incluși în viața comunității, să aibă un loc de muncă, să participe la activități sociale, culturale, sportive”, a declarat Laila Onu, director general al Fundaţiei „Pentru Voi”.
Fundația „Pentru Voi” este o organizație nonguvernamentală care oferă servicii comunitare şi militează pentru drepturile persoanelor cu dizabilități de dezvoltare.
UPDATE. Copiii s-au plimbat pe Bega cu ambarcațiunile Huniade și Glad
STPT s-a alăturat Centrului de Resurse și Asistență Educațională „Speranța” Timișoara în cadrul proiectului „Pentru un zâmbet de copil”.
„Timp de o oră, într-o plimbare agreabilă pe Canalul Bega cu două dintre cele șase ambarcațiuni ale noastre, asistenții sociali din cadrul Centrului au expus mai multe idei despre gradul de conștientizare privind problemele pe care le întâmpină pacienții cu sindrom Down și familiile acestora la capitolul integrare socială și îngrijire medicală adecvată.
În cadrul aceleași acțiuni, luni, în jurul orei 15:00, un număr de 23 de copii însoțiți de părinți au urcat în ambarcațiunile Huniade și Glad, unde timonierii Constantin Nicola și Viorel Mandac le-au împărtășit mai multe din tainele navigației. A fost o experiență foarte frumoasă, cu multe zâmbete din partea micuților, care au promis că ne vor mai vizita, pentru a împărtăși astfel de momente unice”, transmit cei de la STPT.
Foto: Facebook / STPT – RATT
Citiți principiile noastre de moderare aici!