Pe 3 martie 2012 s-au împlinit 134 de ani de la eliberarea ţinuturilor de la sud de Dunăre de sub stăpânirea otomană şi proclamarea Principatului autonom al Bulgariei. Evenimentul a fost sărbătorit luni seara și la Timișoara.
„Este o seară importantă pentru bulgarii din Timişoara, din Banat şi din România. Se ştie că bulgarii reprezintă o comunitate foarte puternică în Banat. Suntem aici de aproape 300 de ani. În Banat ni se spune bulgari, iar în Bulgaria ni se spune bănăţeni”, a punctat, luni seara, Gheorghe Nakov, consulul onorific al Bulgariei la Timişoara.
Alături de acesta, la Casa Armatei din Timişoara s-au mai aflat şi au mai vorbit Alexandar Filipov, ataşat al Ambasadei Bulgariei la Bucureşti, care a spus că „ azi, bulgarii îşi construiesc prezentul şi viitorul european împreună cu celelalte popoare”, primarul Timişoarei, Gheorghe Ciuhandu, care a subliniat că „relaţiile noastre cu Bulgaria sunt vechi, iar legătura specială se vede mai cu seamă în Banat; să nu uităm că Telbisz Carol, unul dintre cei mai mari primari ai Timişoarei a fost bulgar”.
Au mai vorbit subprefectul de Timiş, Zoltan Marrosy, vicepreşedintele CJT, Adam Crăciunescu şi consulul Germaniei la Timişoara, Klaus Christian Olasz. Este prima sărbătoare de acest fel organizată de Consulatul Onorific al Bulgariei de la Timişoara, instituţie care şi-a început activitatea în data de 29 aprilie 2011. Aria de acoperire a instituţiei vizează problemele etnicilor bulgari din judeţele Timiş, Arad, Hunedoara şi Caraş-Severin.
„La recensământul din 2002 au fost aproximativ 7000 de bulgari în Banat. Încă nu ştim care sunt datele ultimului recensământ, dar credem că sunt mult mai mulţi, în jur de 12.000 de bulgari în întregul Banat”, a precizat Gheorghe Nakov, consul onorific al Bulgariei la Timişoara.
Citiți principiile noastre de moderare aici!