Ministrul Educației a anunțat că de 15 februarie – Ziua Națională a Lecturii, în toate școlile din țară programul se modifică astfel încât, indiferent de disciplina prevăzută în orar, de la ora 11 și până la ora 14 vor fi organizate activități de lectură la care să participe toți preșcolarii și elevii. Este primul an în care România celebrează această zi. Ministrul mai susține că după atât de multă școală online și ignorarea lecturii, decizia este una benefică pentru copii.
„Într-o țară în care sub 10% dintre cetățeni cumpără o carte pe an, rolul școlii devine esențial în a cultiva o activitate aparent desuetă, lectura, ca preocupare menită să ne salveze dintr-un univers superficial, un univers în care dăm click fără a decide. În prealabil, personalul didactic va recomanda tuturor să aducă o carte preferată sau să împrumute de la biblioteca școlară o carte și, timp de 15 minute, să citească fie individual, fie în grupuri mici de lucru”, a transmis Sorin Cîmpeanu, ministrul Educației.
Unitățile de învățământ pot organiza activități de încurajare a lecturii cu respectarea normelor sanitare anti-COVID-19. Sorin Cîmpeanu a mai precizat că și bibliotecile zonale pot să deruleze activități de prezentare a propriilor servicii (obținere a unui permis de bibliotecă, de colectare și donație de carte, inclusiv prin amenajarea de standuri în incinta unităților de învățământ, cluburi de lectură, ateliere de scriere creativă, discuții și dezbateri pe teme literare).
Chiar și editurile și librăriile pot veni, în funcție de disponibilitatea școlii, să prezinte teme educative sau să facă recomandări adecvate vârstei elevilor. În întreaga țară vor organizate manifestări, inclusiv la bibliotecile locale, care pot pregătii spații și activități pentru lectură.
Președintele Klaus Iohannis a promulgat în ianuarie 2022 legea care instituie ziua de 15 februarie ca Zi Națională a Lecturii. Motto-ul acestui an este „Citim împreună!”.
UPDATE. Cum a fost sărbătorită ziua națională în școlile din Timiș
La Școala Generală nr. 30 din Timișoara, elevii de la toate clasele au organizat activități diverse cu învățătorii și diriginții lor. Au citit, și-au adus cărțile preferate, au desenat și chiar au realizat planșe despre importanța lecturii.
„Cu ocazia Zilei Naționale a Lecturii, la inițiativa unor elevi creativi și frumoși, am hotărât să organizăm activități prin care să promovăm lectura sub deviza – Citim împreună!- să încercăm să aducem CARTEA mai aproape de fiecare elev al școlii noastre. Elevii au adus cărți de acasă sau au cumpărat unele noi, fiind dispuși să le împrumute tuturor colegilor din școală. Cărțile și-au găsit locul în standuri special amenajate, în diferite spații ușor accesibile elevilor care își pot alege cărți, putând chiar să aducă altele, la schimb. De asemenea, au realizat numeroase semne de carte pe care au desenat și au scris mesaje motivaționale cu privire la lectură. În plus, au realizat și o expoziție de fotografii care îi surprind pe ei, citind, în ipostaze inedite. În piațeta din fața școlii, elevi din mai multe clase s-au adunat și au format din trupurile lor deviza de astăzi. Scopul acestui proiect este de a încuraja lectura, de a-i provoca pe tineri să se apropie și mai mult de carte, de fascinanta lume care să le îndrume «zborul», ne-au transmis profesorii de la Școala Gimnazială Nr. 30 Timișoara.
Elevii au realizat chiar și o mini-bibliotecă, au făcut un regulament și au dotat-o corespunzător cu cărți.
Și la Liceul Teoretic Special Iris din Timișoara elevii au citit timp de zeci de minute. S-a amenajat și un spațiu special, destinat cititului.
„Cu prilejul acestei zile am desfășurat activități frumoase, prin intermediul cărora am întrat în lumea fantasticului, a imaginarului, în lumea poveștilor. Mai mult decât atât, astăzi am inaugurat un spațiu special conceput pentru copiii scolii noastre, un colț de lectură, unde elevii noștri să vor relaxa în timpul pauzelor citind. Este o zonă de relaxare și de lectură, este o inițiativă prin intermediul căreia dorim să le aducem cartea mai aproape copiilor noștri și să le dezvoltăm dragul de carte”, transmite Simona Vălcan, directoarea Liceului Special IRIS Timișoara.
Cadrele didactice spun că au creat acest colț de lectură plecând de la răspunsurile pe care le primesc la întrebarea: “Ce înseamnă cartea și respectiv cititul pentru un copil?”.
„Prin intermediul cărții copilul descoperă lumea, își dezvoltă imaginația, limbajul, creativitatea, înseamnă atât de mult pentru devenirea umană. Dacă este insuflat la vârste mici, obiceiul de a citi și de a prețui cartea, va fi continuat și la vârsta adultă. Iar noi, la “Iris”, ne dorim să avem copii care citesc și iubesc cărțile”, spune Ileana Lazsadi, directorul adjunct al Liceului IRIS.
Și în mediul rural au fost organizate activități. Preșcolarii de la Grădinița din Brestovăț au ascultat „Povestea ursului cafeniu”, lecturată alături de educatoarea lor și învățătoarea de limba română.
Trimite articolul
XCititi ce trebuie ca sa puteti rezista urmatorului val genocidal nu ca multi dintre parintii vostri formatati de sistem care au bagat 3 doze de otrava si isi asteapta moartea in liniste.
Cititi: Kafka, George Orwell, Aldous Huxley, Ray Bradbury, Ursula Le Guin, etc.
Cititi anarhistii in cel mai rau caz ca sa intelegeti ca guvernele va trimit la moarte si ca societatea ar fi mai buna fara acesti calai sau daca nu, cititi Mein Kampf ca sa nu repetati greselile trecutului dar sa intelegeti cine a provocat razboiul.
Cititi Eminescu – partea de jurnalistica ca sa pricepeti chestiunea evreiasca si cum se face ca seful Pfizer este tot unul de-al lor gata sa-si ucida propriul neam pentru idealuri frankisto-sabateene.
-
Bai, tzarane din Gataia, daca parintii erau formatati de oricine atunci noi ne mai nasteam? Tu ai citit toate astea? Pana si prea multa lectura, mai ales din asta, tampeste totusi, asa se explica atunci si cazul tau psihiatric particular.
Parintii mei sunt deja in groapa de deja 16, respectiv 4 ani. Ce organizatie terorista reprezinti de vorbesti la plural? Negru e tenul tau natural. Roaga’te la Dumnezeu sa ajunga la tine politia inaintea mea. Vei plati cu viata cutezantza de a fi vorbit indarat Balubei.