Organizația Mondială a Sănătății (OMS) estimează că la nivel global numărul fumătorilor va crește la 1,3 miliarde în 2025. Conform datelor de pe Eurostat, România se situează pe locul 14 în Uniunea Europeană în ceea ce privește proporția celor care fumează zilnic. Deși fumează zilnic o proporție mai mică decât în cazul bulgarilor (28,7%), grecilor (23,5%), sau germanilor (21,9%), românii fumează zilnic într-o proporție considerabil mai mare decât suedezii (6,4%) și finlandezii (9,9%).
De asemenea, în ultimii ani, România s-a clasat pe locul trei în ceea ce priveşte producţia de ţigări din UE. Legat de consumul de tutun, în România 30,7% (5,63 de milioane) dintre adulții cu vârsta de minimum 18 ani (40,4% bărbați și 21,7% femei) consumă în mod frecvent o formă de tutun (fumat, tutun fără fum și produse cu tutun încălzit).
Anul acesta, Ziua Națională fără Tutun se sărbătorește pe data de 17 noiembrie, sub sloganul „Renunțați la fumat pentru sănătatea voastră și a planetei!”.
Efectele renunțării la fumat
Efectele renunțării la fumat sunt produse în primele zeci de minute: ritmul cardiac scade, se reglează nivelul de monoxid de carbon și după 3 luni se îmbunătățește respirația și circulația sângelui. Mai mulți ani fără fumat previn anumite boli cardiovasculare sau pulmonare, inclusiv cancerul.
Conform Organizației Mondiale a Sănătății, în urma renunțării la tutun apar următoarele îmbunătățiri la nivelul corpului:
- După doar 20 de minute de la ultima țigară fumată, ritmul cardiac scade.
- În decurs de 12 ore, nivelul de monoxid de carbon din sânge scade la normal
- În decurs de 2-12 săptămâni, circulația se îmbunătățește și funcția pulmonara crește
- În decurs de 1-9 luni, tusea și transpirația crescută va scădea
- În termen de 5-15 ani, riscul de accident vascular cerebral este redus la cel al unui nefumător
- În decurs de 10 ani, rata de deces prin cancer pulmonar este aproximativ la jumătatea unui fumător
- În termen de 15 ani, riscul de boli de inima este echivalent cu cel al unui nefumător
În plus, în funcție de vârsta la care renunțăm la fumat, speranța de viață crește cu câțiva ani: la aproximativ 30 de ani, speranța de viață crește cu 10 ani, la 40 de ani cu 9 ani, la 50 de ani cu 6 ani, iar la 60 de ani cu 3 ani.
De asemenea, Spitalul „Victor Babeș” din Timișoara are un centru de consiliere pentru renunțarea la fumat. Cei care doresc să renunțe la fumat pot primi sfaturi de la consilieri specializați și recomandări de tratament.
Pe aceeași temă:
Ziua Mondială de luptă împotriva cancerului pulmonar. Factorii de risc care ne afectează viața
Trimite articolul
Xrenuntare la fumat pentru salvarea planetei… este cam mult, dar pentru propria sanatate este benefica