Această zi este marcată în toată lumea prin manifestații și acte de condamnare a diverselor forme de violență îndreptate asupra femeilor.
Reprezentanți de la Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului (DGASPC) Timiș au solicitat Consiliului Județean Timiș (CJT) suplimentarea locurilor în case protejate pentru femeile care sunt bătute de soți ori concubini și nu au unde să meargă, unde să se poată adăposti.
Joi, consilierii județeni au votat „Proiectul de hotărâre pentru modificarea Hotărârii Consiliului Județean Timiș nr. 136/27.08.2020 privind aprobarea înființării pe lângă Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului Timiș a echipei intersectoriale în domeniul prevenirii și combaterii violenței domestice, cu rol consultativ”.
„Deși avem o lege funcțională din anul 2003, România la ora actuală nu are o strategie în această privință. Suntem un județ care ne-am preocupat de acest aspect. Am fost recent într-un astfel de centru (n.r. – pentru victime) și am rămas marcat. Acolo sunt, pe lângă traumele fizice, pe care le suportă semenii noștri, traume psihice, care sunt greu vindecabile sau deloc. De aceea eu mă bucur că acordăm atenție acestui domeniu și orice facem în acest domeniu e un plus”, a spus în plen consilierul județean Petre Mihăieș (USR).
Președintele instituției Alin Nica spune că CJT încearcă să se implice cât este cu putință, „în limita atribuțiilor legale”, în acest domeniu.
„Faptul că încercăm să facem cât putem în limita atribuțiilor legale în acest domeniu e un efort care e răsplătit de zâmbetele celor care scapă de povara acestor traume și nimic nu este mai presus de rezolvarea unui caz de violență domestică ce dă o nouă șansă și o speranță acelor membri ai familiilor care sunt supuși actelor de violență”, a declarat, joi, în cadrul ședinței CJT, Alin Nica, președintele instituției.
Consilierul județean Sorina Alexandra Ciurlea (PNL) a propus ca în bugetul de anul viitor CJT să prevadă o sumă de bani pentru diverse proiecte de conștientizare și de informare în ceea ce privește violența împotriva femeilor.
Cristian Moș, vicepreședintele administrației județene, a precizat că numărul de cazuri sesizate este mult mai mic decât cele existente.
„Avem 49 de sesizări anul acesta, 19 confirmate. Motivul este că multe victime își retrag plângerile. Avem servicii care oferă protecție acestor femei împreună cu copiii. Avem șase locuri în locuința protejată Venus și mai vrem să facem 12 cu ajutorul Consiliului Județean Timiș. Toate cele șase locuri sunt ocupate. Victimele primesc consiliere psihologică.
E o problemă mai mult de mentalitate pentru că de aceea își retrag plângerile. Cumva, s-au obișnuit să treacă prin lucrurile astea și orice le-am spune noi și oricât ajutor le-am oferi, ele dacă așa au văzut acasă și așa mai departe… din păcate nu putem să schimbăm mentalități. Ele nu pot înțelege că nimeni n-ar trebui să aibă o asemenea putere asupra lor”, a spus Elena Carmen Apostol, director general al DGASPC Timiș.
Trimite articolul
Xisi retrag la indicatile si sugestile militienilor care verifica cazu, sa nu aiba ei maculatura de scris.