Anual, în 20 iulie, se sărbătorește Ziua Energeticianului, ocazie cu care Colterm organizează un eveniment special, constând într-o vizită la Nodul Hidro din Timișoara.
Astfel, curioșii sunt așteptați joi la Centrala Hidroelectrică, cunoscută și ca Uzina de apă, pentru a vizita unul dintre cele mai vechi și importante vestigii industriale din Timișoara.
Un autentic muzeu al tehnicii, Nodul Hidro se află pe strada Frederic Chopin nr. 1, în Cartierul Fabric, în apropiere de noul Parc al Uzinei. Accesul publicului va fi permis începând cu ora 14, iar programul se va încheia la ora 22.
„Am pregătit un program relaxant pentru toți vizitatorii care vor onora evenimentul nostru. Acesta nu se limitează la vizitarea mașinilor și utilajelor care datează din perioada imperială și care au fost remarcabil conservate de-a lungul timpului sau la explorarea fascinantei săli de lemn, ci include și o componentă de socializare.
Vă invităm să vă alăturați nouă pentru o ceașcă de cafea, un suc, o înghețată sau chiar un snack. Nici cei mici nu au fost uitați. Pe măsură ce părinții vor avea ocazia să admire și să fotografieze priveliștea panoramică excepțională a zonei și întregul baraj văzut de sus, copiii se pot bucura de o zonă special amenajată pentru ei, cu un tobogan gonflabil unde se pot juca și se pot distra”, spun cei de la Colterm.
Clădirea principală proiectată de celebrul arhitect Laszlo Szekely adăpostește vestigii industriale de o valoare inestimabilă: turbine și generatoare funcționale de mai bine de un secol. Un scurt istoric al obiectivului arată că, în data de 3 mai 1910, în capitala Banatului se punea în funcţiune Uzina Hidroelectrică, ridicată pe cursul râului Bega, după proiectul inginerului șef de la acea vreme al orașului, Emil Szilard. Aceasta este una dintre primele hidrocentrale construite în Europa și prima centrală hidroelectrică de tip centrală-baraj ridicată pe teritoriul actual al României.
La Uzina de apă se regăsesc trei grupuri de tip Francis, ce au în componență generatoare electrice Ganz, iar întregul mecanism este coordonat de o instalație modernă, complet automatizată, centrala fiind capabilă să realizeze o producţie anuală de energie electrică de 5 Gwh.
Ziua energeticianului, stabilită prin decretul nr. 507/1972, este una dintre puținele sărbători ale breslelor în România. Marcată anual pe 20 iulie, aceasta stă sub semnul patronului spiritual, Sf. Prooroc Ilie Tesviteanul, cel care stăpânește fulgerele.
Trimite articolul
XO acțiune cât se poate de inspirată și oportună !
Dacă ai ce arăta și o faci într-un mod civilizat rezultatul este de calitate …
-
zic sa ne bucüram cat mai avem timp, deoarece comisia ioropeana zice ca:
“identificarea și eliminarea barierelor care împiedică conectivitatea apelor de suprafață, astfel încât cel puțin 25 000 km de râuri să fie restabiliți într-o stare de cürgere liberă până în 2030″(legea privind restaurarea naturii)#prosteala verde
#🤪
-
Io zic sa-ti schimbi numele in Gicacontra.🤪
-
de ce, boss?!?e fix asa e cum am scris. copy paste. am pus si ghilimele🤪
ps contraVrajeli? nu, prefer cum e acum🤣😂🤣
pps: daca ue prin ai sai comisari nealesi de cetateni ia decizii pe care eu le consider absurde, inseamna ca eu sunt impotriva ue, sau a deciziilor tampite? cata lipsa de logica tre sa aiba cineva sa inteleaga asta? daca fi-tu se drogheaza si tu zici ca nu e bine ce face, inseamna ca esti impotriva lu fi-tu? e asa greu de priceput ceva elementar? se pare ca da, pentru ca:
#🤪
-
-
Se referă la râuri. Bega e canal “navigabil”…
-
ei stiu exact ce au de gand, da’ sper sa nu le vina idei referitor la hidrocentrale cum ca n-ar fi suficient de “verzi”. Oricum, toate tampeniile pe care le fac sunt acoperite de tot felul de “idealuri nobile” dar din care lipseste cu desavarsire omul simplu cu traiul zilnic, om ce tre’ sa suporte orice in numele gargaunilor din capetele lor.
-
ps ma tot gandesc de ce o fi vandut Franklin Templeton actiunile la hidroelectrica… un exit de aproape 2 mld eur, tre’ sa aiba un substrat.
-
-