Erntedankfest este varianta locală a Zilei Recunoştintei, eveniment serbat odinioară de coloniştii germani din Banat. De dimineaţă, copiii au adus la grădiniţă coşuleţe cu fructe şi legume. Cu toţii purtau pe cap câte o coroniţă din frunze arămii. Apoi s-au încolonat şi au pornit spre Domul din Piaţa Unirii.
Tradiţia spune că, înainte de căderea primei brume, şvabii din satele bănăţene plecau cu carele umplute cu o parte din recoltă către biserică, unde îi mulţumeau lui Dumnezeu pentru roadele obţinute în acel an.
“Sărbătoarea îi ajută pe copii să cunoască culorile şi bogăţiile toamnei. Erntedankfest reprezintă un omagiu adus întregii munci depuse de oameni într-un an, din primăvară, de la semănat şi până în toamnă, la recoltat. Se sărbătoreşte printr-o închinare în faţa lui Dumnezeu pentru roadele culese. Grădiniţa Nikolaus Lenau păstrează tradiţiile şi obiceiurile nemţilor din Banat prin viitorii vorbitori de limba germană, pe care îi educam”, spune Miralda Beleiu, director al Grădiniţei Nikolaus Lenau din Timişoara.
La Dom, micuţii s-au rugat împreună cu doamnele educatoare, au spus poezii, au cântat şi au trasformat această zi într-o sărbătoare a bucuriei, aşa cum este păstrată şi promovată ea de cadrele didactice de la grădiniţă.
Citiți principiile noastre de moderare aici!