Potrivit tradiţiei şi celor scrise de unii istorici şi teologi din primele veacuri creştine, Sfântul Apostol Andrei a fost primul propovăduitor al Evangheliei la geto-daci, în teritoriul dintre Dunăre şi Marea Neagră, cunoscut pe atunci sub numele de Scythia (Scitia), dar şi în teritoriile de dincolo de Prut, în nordul Mării Negre. Până a ajunge aici, el a predicat în Asia Mica, de unde s-a îndreptat spre teritoriile amintite. Se spune despre el că a fost răstignit din ordinul guvernatorului Aegeas sau Aegeates, fiind legat de un stâlp (nu crucificat). Deşi tradiţia vorbeste de o cruce în formă de X, această variantă este relativ târzie (sec. al XIV-lea). Petru Hrisologul aminteşte ca a fost răstignit pe un copac.
Nu se cunoaşte nici data martiriului sau, care se pare că a avut loc fie pe vremea lui Nero (64-67), fie în timpul lui Domiţian (81-96).
Sfântul Apostol Andrei este ocrotitorul spiritual al României. El a trăit, alături de ucenicii săi, mare parte a vieţii într-o peştera din judeţul Constanţa, loc considerat astăzi o adevărată Mecca a credincioşilor români.
Tot Sf. Andrei i se atribuie şi primele botezuri creştine de pe teritoriul ţării noastre, oficiate în secolul I după Hristos.
Codrina Diana Tomov
Foto: sfantulandrei.info
Citiți principiile noastre de moderare aici!