La monumentul domnitorului Alexandru Ioan Cuza din Timișoara au fost depuse coroane de flori, a avut loc o ceremonie religioasă, urmată de o defilare și deja tradiționala horă a unirii, unde președintele Consiliului Județean Timiș Călin Dobra, prefectul de Timiș Liliana Oneț și viceprimarul Timișoarei Dan Diaconu s-au prins în horă, alături de alte autorități.
Unirea Principatelor Române, cunoscută ca Mica Unire (Marea Unire fiind cea de la 1918), a avut loc la 24 ianuarie 1859 și reprezintă unirea statelor Moldova și Țara Românească. Unirea este strâns legată de personalitatea lui Alexandru Ioan Cuza și de alegerea sa ca domnitor al ambelor principate la 5 ianuarie 1859 în Moldova și la 24 ianuarie 1859 în Țara Românească. Procesul a început în 1848, odată cu realizarea uniunii vamale între Moldova și Țara Românească, în timpul domniilor lui Mihail Sturdza, respectiv Gheorghe Bibescu. Votul popular favorabil unirii în ambele țări, rezultat în urma unor Adunări ad-hoc în 1857, a dus la Convenția de la Paris din 1858, o înțelegere între Marile Puteri prin care se accepta o uniune mai mult formală între cele două țări, cu guverne diferite și cu unele instituții comune.
Trimite articolul
XAnexare. Doliu.
La multi ani frați munteni & moldoveni ! Din pacate 30 ani de decizii DISCRETIONARE au subminat mult sentimentul de coeziune națională. Nu se poate ca PRIORITATEA ZERO A LU MITICA DE BUCURESTI AUTHOBAN LA MARE & si acum si munte probabil … dat lasi Moldova izolată :((( Te miri apoi ca toți sunt plecați în Italia.
Zici nepotul lui Sava si tragi apa…
Numai nulitati absolute: Liliana Cotetz, Dan Diaconu(Sclavu’) si Dobra analfabetul. Maxim de sarbatoare posibila. Groaznic!
Si si-au dat mana cu mana,cei cu zeci de mii ,pe luna…! Mos Ion Roata n-participat ! Doar romanii Johannis si Orban au facut “baie de multime”,pardon de …scuipaturi!
Si si-au dat mana cu mana,cei cu zeci de mii ,pe luna…! Mos Ion Roata n-a participat, doar romani ca johannis si Orban au facut “baie de multime”,pardon,de scuipaturi!