Consilierii locali din Timișoara au aprobat în ședința extraordinară convocată de îndată vineri dimineață proiectul privind „aprobarea operațiunii de primă înscriere în sistemul integrat de cadastru și carte funciară a imobilului teren identificat cu nr. cad. 456711 situat în intravilanul Municipiului Timișoara”.
Potrivit documentației, este vorba despre o stradă de puțin peste 300 de metri pătrați, strada Rabin Dr. Ernest Neumann (fostă Episcop Josef Nischbach și Splaiul Coloniei). Documentația topo-cadastrală aprobată a fost întocmită de către SC PROMETER M&G SRL. Aceasta ar fi ultima documentație necesară depunerii proiectului regenerării urbane din Traian pentru o finanțare europeană.
„E o stradă în zona Traian, mai este nevoie doar de această ultimă bucată pentru a depune proiectul pe fonduri europene pentru reabilitare zonei Traian”, a explicat, pe scurt, primarul Dominic Fritz în cadrul ședinței.
Regenerare urbană de 140 de milioane de lei
Vă amintim, în proiectul de revitalizare a zonei istorice din Piața Traian sunt incluse patru piețe și 15 străzi adiacente. În total, este vorba despre 60.000 de metri pătrați, iar costul este estimat la 140 de milioane de lei, Primăria Municipiului Timișoara căutând să acceseze fonduri europene prin Programul Regional Vest.
Regenerarea urbană vizează 6 hectare de spațiu public, respectiv: Bd. 3 August 1919 (parțial), Piața Academician Corneliu Mikloși, str. Ion Luca Caragiale, str. Doctor Gheorghe Marinescu, str. Episcop Joseph Nischbach, str. Episcop Joseph Lonovici, Piața Romanilor, Piața Traian, str. Dacilor, str. Ștefan cel Mare, str. Anton Pann, str. Titel Petrescu, str. Costache Negruzzi (parțial), str. Petre Ispirescu, str. Ecaterina Teodoroiu (parțial), str. Zăvoi și Piața Petru Rareș.
„Potrivit proiectului, Piața Traian și Piața Romanilor (lângă Catedrala Millenium) devin parțial pietonale, pe unele străzi mașinile vor avea acces limitat pentru a reda spațiul copiilor, pietonilor și bicicliștilor, dar vor fi create și locuri de parcare în plus. Suprafața de spațiu verde va crește de la 6.000 mp la 9.500 mp. Intervențiile se vor face etapizat astfel încât impactul asupra locuitorilor să fie cât mai redus”, au precizat, în trecut, reprezentanții primăriei.
În luna mai, consilierii locali aprobaseră un alt proiect asemănător celui de vineri, de primă înscriere a 14 terenuri din zonă, aferente de asemenea unor străzi. Tot atunci, au fost anunțate câteva mici modificări la proiectul inițial. Lucrările ar trebui să înceapă anul acesta, a insistat în ianuarie primarul Dominic Fritz.
Altfel, studiul de fezabilitate pentru regenerarea zonei este gata încă din octombrie 2023. Documentația respectivă a fost întocmită, pentru 1,3 milioane de lei, fără TVA, de Planwerk Arhitectura și Urbanism SRL – firma care a lucrat la PUG-ul Timișoarei încă din vremea lui Ciuhandu și până anul trecut – și de Prodeco Arhitectura și Inginerie. Au fost mai multe întâlniri cu cetățenii, primele având loc în toamna anului 2022.
Trimite articolul
XPana atunci politia locala sa patruleze mai mult prin zona care e plina de gunoaie. Zona Traian este un fel de groapa de gunoi. Pacat.
Un proiect care nu trecea la anul 1 la arhitectura. O mizerie de proiect, o spalare de bani totala. Rusine USR, rusien Fritz, rusine Almajan. Un proiect mizerabil din partea unei administratii mizerabile.
-
care sunt neajunsurile acestui proiect? puteti sa le enumerati va rog?