Proiectul „Îmbunătățirea biodiversității habitatelor acvatice și ripariene prin creșterea conectivității laterale a corpului de apă și înființarea de zone umede pe sectorul inferior al râului Bega Veche” a primit aprobarea Administrației Naționale Apele Române (ANAR) în vederea aplicării pentru a obține finanțarea prin Programul Operațional Infrastructura Mare (POIM 2014-2020) – Axa Prioritară 4.
Pe o porțiune din râul Bega Veche se vor crea zone de diversificare, zone umede, dar vor avea loc și redeschideri de meandre.
„Pe o lungime de circa 20 km, pe sectorul inferior al râului, de la frontiera cu Serbia până în amonte de localitatea Beregsăul Mare, proiectul își propune să crească gradul de protecție și conservare a biodiversității și de refacere a ecosistemelor degradate, prin: crearea unor zone de diversificare a habitatelor ripariene și acvatice, reconectarea și crearea unor zone umede, redeschideri de meandre”, transmit reprezentanții ABA Banat, pe Facebook.
Zonele umede sunt, de fapt, suprafețe acoperite, permanent sau temporar, de ape puțin adânci. Se găsesc la limita dintre ecosistemele acvatice și ecosistemele terestre. În aceste soluri apa este prezentă permanent și pot supraviețui doar plantele hidrofite care sunt adaptate unui mediu unde apa se găsește în zona rădăcinii.
Oficialii ABA Banat estimează că în al doilea semestru al acestui an se va semna contractul pentru serviciile de proiectare: documentații pentru avize/acorduri, aplicația de finanțare, proiectul tehnic, documentația de atribuire, servicii de asistență tehnică pentru implementarea proiectului. Valoarea totală estimată a proiectului este de 21.450.000 de lei.
editor Amalia Kui
Trimite articolul
XDaca poim ul e pana in 2020, cum se poate accesa in 2021?
La cum arata multe cursuri de apa(canale, etc), instituția asta mi se pare una din cele mai inutile din tara.