Conform acestei analize, în luna mai a avut loc, la nivel național, o scădere moderată de 1,4% a prețurilor solicitate pe segmentul apartamentelor, după un recul de 1,7% consemnat în luna aprilie. Prețul mediu solicitat pentru o asemenea unitate locativă, indiferent de anul de construcție, a ajuns, astfel, la 1.348 de euro pe metru pătrat util (față de 1.367 de euro pe metru pătrat la finele lunii anterioare).
În Timișoara, după o creștere de 1,1 la sută în luna aprilie, suma medie solicitată pentru un apartament în orașul de pe Bega s-a diminuat, în mai, cu 1,9%, de la 1.325 la 1.300 de euro pe metru pătrat util.
„Cu 1,9% s-au ieftinit, în perioada analizată, apartamentele vechi, care au ajuns să coste 1.306 euro pe metru pătrat (față de 1.331 de euro pe metru pătrat în luna anterioară). Totodată, locuințele din cadrul noilor ansambluri rezidențiale au consemnat un recul de 1%, de la 1.296 la 1.283 de euro pe metru pătrat util”, transmit reprezentanții Imobiliare.ro, care au realizat această analiză.
În București, avansul consemnat în luna aprilie a fost, practic, compensat pe parcursul lui mai: apartamentele scoase la vânzare s-au ieftinit (tot) cu 2%, ajungând la o medie de 1.394 de euro pe metru pătrat util (de la un nivel de 1.423 de euro pe metru pătrat).
„Spre deosebire de a doua lună de primăvară, așteptările vânzătorilor bucureșteni s-au diminuat pe ambele segmente de piață analizate: locuințele din blocurile vechi s-au ieftinit, astfel, cu 2,6% (de la 1.382 la 1.346 de euro pe metru pătrat), iar cele nou-construite cu 1,7% (de la 1.451 la 1.427 de euro pe metru pătrat util)”, transmit cei care au realizat această analiză.
În Brașov, după avansul de 1,8% din aprilie a apărut o scădere ușoară în luna mai, mai exact -0,3%, de la 1.219 la 1.215 euro pe metru pătrat util. Spre deosebire de luna anterioară, apartamentele vechi s-au apreciat, în acest răstimp, cu 1,6%, de la 1.180 la 1.199 de euro pe metru pătrat util. Pe de altă parte, însă, locuințele nou-construite din Brașov s-au ieftinit cu 2,6%, de la 1.278 la 1.245 de euro pe metru pătrat.
În Cluj-Napoca a fost consemnat un recul de 2,1% (după un avans de 1,5% în luna anterioară), de la o medie de 1.854 de euro pe metru pătrat util, la 1.815 euro pe metru pătrat. Scăderi au avut loc pe ambele segmente ale pieței clujene: locuințele vechi s-au depreciat, însă, mai puțin, anume cu 0,4% (de la 1.804 la 1.796 de euro pe metru pătrat util), iar cele noi, cu 2,9% (de la 1.882 la 1.828 de euro pe metru pătrat).
În Constanța, spre deosebire de luna aprilie, când prețurile s-au diminuat cu 1,4%, apartamentele disponibile spre vânzare în orașul de la malul mării s-au apreciat cu 0,7% în ultima lună de primăvară, de la 1.229 la 1.237 de euro pe metru pătrat util. Pe cele două segmente de piață analizate au fost consemnate evoluții diferite: apartamentele vechi s-au ieftinit cu 0,4% (de la 1.235 la 1.230 de euro pe metru pătrat), în vreme ce unitățile locative nou-construite au consemnat, dimpotrivă, un avans de 2,5% (ajungând să coste 1.250 de euro pe metru pătrat, față de 1.220 de euro pe metru pătrat).
În Iași, prețurile au luat un avans de doar 0,2%, de la 1.063 la 1.065 de euro pe metru pătrat util (după o creștere de 2,5% în aprilie).
„În ultimele 31 de zile, locuințele din blocurile vechi ale Iașiului s-au apreciat cu 0,7%, de la 1.079 la 1.087 de euro pe metru pătrat. Apartamentele nou-construite, pe de altă parte, au consemnat o scădere de 0,2%, de la 1.055 la 1.053 de euro pe metru pătrat util”, transmit cei care au realizat această analiză.
Trimite articolul
XDe ce le permite primăria acestor samsari sa construiască blocuri atâta timp cât vând locurile de parcare cu minim 5000 euro, în Dumbrăvița primăria îi obliga sa aibe prevazute minim 2 locuri de parcare /locuință, în Timișoara se construiesc mansarde fără a avea prevazute locuri de parcare, mai mult samsarii imobiliari vând locuințe în blocuri noi fără a avea prevazute locuri de parcare, decât contracost,
Costul unui MP la un bloc nou e maxim 400 euro/mp, nu înțeleg de ce în Timișoara este o asemene hotie??? nu le ajunge adaos de 100% și sa vândă apartamentul cu 800euro /mp, la fel cum se procedează în București. Priviți preturile apartamentelor din București în comparație cu cele din Timișoara…
P. S. Sunt niște prosti toți aia care platesc mai mult de 800 euro /mp
-
Aberezi, 400/EUR la constructie e o fantezie. Obligatorie este existenta locurilor de parcare, nu este obligatorie includerea lor in pachetul cu imobilul. Si de ce ar amenaja cineva un loc de parcare pe cheltuiala sa si sa il ofere apoi gratuit?
-
Hai ca esti putin cam nesi…Eu am construit casa, totul pe acte, contracte cu firme si materiale cumparate cu taxe platite la zi si am iesit la 500 euro/mp. La apartamente pretul pe mp scade f mult datorita zidurilor comune, a instalatiilor optimizate a necesrului mai mic de fundatie si acoperis per mp. Asa ca in cel mai nefericti caz costul pe mp la un apartament ajunge al 400 euro. Restul sunt minciuni. SI eu consider ca maxim 800 euro pe mp ar trebui sa fie pretul unui apartament…si aia in centrul orasului. La periferie nu ar trebui sa treaca de 650.
-
-
Dupa importul de blugi cu camionul, carciumi de cartier, schimb valutar ilegal, trafic de tigari, smenuri cu bunuri publice, acum vreo 7-10 ani marile somitati ale businessului si politicului romanesc si-au dat seama ca nu mai pot face bani multi si nemunciti, erau disperati, asa ca s-au sfatuit si au tras concluzia ca se vor apuca de construit blocuri de proasta calitate pe care apoi le vor vinde fraierilor la pret triplu…asa cum au invatat pe vremea cand faceau bisnita cu cafea si blugi.
Zis si facut, si-au tras niste legi pe care ei nu le respecta dar le folosesc sa puna bete in roate oricui incearca sa le faca concurenta, au venit cu programul Prima Casa sa aibe bastinasii cu ce “cumpara”, au provocat un val de migratie interna…si astfel in prezent toti bisnitarii si hotii au devenit “dezvoltatori dah succes”.
Nu te gandi ca maine te apuci si tu de construit un bloc, imagineaza-ti ca patronul de la Hotel Conti a asteptat ani de zile dupa atorizatii sa poata remodela pe interior hotelul…in timp ce Cristestii si-au facut o noua cladire in fosta parcare…apoi sunt jegurile de araboi care controleaza practic orasul…asta ca sa intelegi concurenta, nici in 5 ani nu vei obtine autorizatiile de constructie.
Asta este piata imobiliara romaneasca…o mare tzeapa…exact cum zicea cineva, tot ce-i peste 800 euro mp e fraiereala…dar vorba americanilor, “in fiecare secunda se naste un fraier”-
PT Realism.Patronul de la hotel continental cred ca a construit blocurile din spatele fostului liceu Agricol.Ce autorizatie sa primeasca la hotel daca terenul de sub cladire era in litigiu?!Crezi tu ca Cristestii nu demolau toate cladirile vechi daca erau ok cu actele terenului?La multe cladiri vechi(industriale sau rezidentiale) din TM scrie ca terenul este in proprietate pe durata existentei cladirii.Blocurile de proasta calitate sunt rezultatul faptului ca meseriasi buni nu prea mai sunt.
-
Si 800 de euro este mult prea mult , este hotie curata intretinuta de toti din domeniu , folosesc anunturile pe site urile de profil scumpind saptamina de saptamina luna de luna preturile , 90 la,suta din toate anunturile sint puse de ei la fel si la inchiriat iar prostii pun botul si se inhama pe 1000 de ani la credite si la rata lunara, marea lor majoritate se baga datori pe viata pentru un cotet pe care il denumesc apartament de 50 metrii patrati , apartame tele comunkste de confort 1 construite inainte de 1989 aveau suprafata mult mai mare decit cele de acum , dar vine uraganul , de fapt a ajuns si pe meleagurile noasrre , va izbi puternic in tot ceea ce inseamna imobiliare.
-
Bine zis. Problema este și la oameni pentru că le cumpără la aceste preturi aberante. Asta este doar inceputul crizei, să vedeți cum se prăbușește piața in câteva Luni.
-
-
daca tu scoti MP la bloc nou cu 400 euro/mp iti sugerez sa te apuci urgent de construit,vei avea mult succes.Ne poti spune cum ai facut calculul de a iesit 400euro/mp?.Posibil sa fie la Drobeta Turnu Severin,Hunedoara si cu 600 euro/mp in bloc vechi.
-
Poate nu este chiar 400 euro/mp, aici depinde de finisaje si de materialele folosite, in medie se ajunge la 500-600 euro/mp, dar pretul de revanzare este peste 1400 euro/mp.
-
Nu este adevarat , preturile au crescut , este imposibil sa scada , este bataie pe apartamente , tot romanul vrea sa fie proprietar,din contra , se vor scumpi,dati fuga acum sa cumparati pina nu se scumpesc din nou.
Nu am văzut aceste reduceri. M-am uitat zilele trecute pe net la garsoniere in Timișoara și în Lipovei erau și 44000€, un preț aberant in opinia mea.
Nu a scazut nimica si nici nu o sa scada spectaculos preturile la Timisoara . Cerere este , atata timp cat vine o gramada de tineret din judetele invecinate care toti vor sa se stabileasca aicia si sa nu mai mearga in mizeria de unde au plecat nu vad marea ieftineala . Iara daca vine criza aia va lovi si veniturile celor care vor sa cumpere apartamente deci degeaba se iefrinesc casele ca cei doritori nu mai au bani si tot cu degetul in gura raman ca si vanzatorii
La preturile astea nu vrea nimeni s cumpere, mai ales când a văzut toată lumea ca o simpla gripa poate paraliza lumea și iti poți pierde locuință… Din cauza toți cei care luați credit… nu plătiți mai mult de 800/mp.
Sunteți niște prosti dacă îmbogățiți niște nenorociti de oameni care se cred dezvoltatori imobiliari, plus de asta evitați agențiile imobiliare care percep comisioane de 2%…la munca cu ei, nu la jecmanit lumea
-
Uite asta cu agentii imobiliari nu o inteleg. Din cate am observat acestia fie au comision 0 pentru ca e inclus din start in pretul imobilului, si nu ai ce face ori au dublat anuntul proprietarului care e de gasit pe net, daca-l cauti putin. Cred ca le functioneaza doar datorita comoditatii oamenilor.
Au scazut cu 10 % la o camea de la 50000 la 45000 la 2 camere de la 68000 la 62000 la 3 camere de la 80000 la 75000 dar tot nu se vand La blocuri noi erau investitori care cumparau apartamentele din stadiu de proiect si cand era gata blocul le vindea cu 10000 de euro mai mult iar acum le este frica sa mai cumpere
-
Asta spui tu
eu unu am mai multe apartamente in unirii si la bega mica Roma gold …voi cei de la imobiliare faceti turism imobiliar ..eu unu numai colaborez cu voi din cauza ca nu dati dovada de profesionalism …atata timp cat cererea de inchiriere e mare in Timisoara nu e nimeni idiot sa vanda mai bine inchirieaza ..desi voi cu imobiliarele voastre incercati tot felul de artificii ..dar ghici ce daca noi eram idiotii si nu stiam sa na manevram masa monetara eram in locul vostru ..un fel de slugii ..dar doamne ajuta nu suntem in locul vostru
deci in concluzie incetati cu aceste manevre de kkt caci noi proprietarii dictam pretul nu voi dintr-un birou care valoreaza mai putin decat factura mea telefonica per luna-
La cine inchiriezi pentru ca toti chiriasi pleaca
-
Asa este , odata cu reducerea activitatii economice imbinata cu reducerea locurilor de munca implicit si a salariilor din mediul privat si potentialii clienti pentru inchiriat la preturi uriase se vor restringe mult , in multe orase din Italia , din nordul tarii sint chirii mai mici sau cu putin de tot mai mari,acum patronii vor reduce salariile iar salariatii in contextul crizei nu vor avea de cit sa accepte situatia care efectiv in trei luni s a inversat multi care au ramas fara serviciu au plecat de unde au venit,la fel studentii care nu au lucrat sau care la fel au ramas fara loc de munca si stateau in chirie au plecat la ei acasa este tot mai probabil ca vine alta epoca ,,una a chiriilor rationale in raport cu veniturile totul pe lume nu este vesnic totul se schimba independent de vointa oamenilor la fel si chiriile .
-
pai zona Unirii si Bega mica e pentru clasa muncitoare??
Am spus ca nu aveti nimic cu imobiliarele!!!
-
-
-
Este mult mai relevant cu cât a scăzut numărul de tranzacții in luna mai 2020, sau mai bine zis câte tranzacții sau făcut la nivel național în luna mai 2020.
Pretul locuintelor noi, va continua să scadă undeva la 1000 de euro maxim pe mp si 900 de euro pentru locuințe vechi daca acestea nu se află în zone centrale ale orașului.
Veniturile populației au scăzut în ultima perioadă, cu precădere în ultimile 3 luni pe timpul pandemiei mai ales, asa că locuințele vor reveni treptat in maxim 9 – 12 luni de zile la valoarea lor oarecum de piata apropiate de realitate, deoarece preturile in ultimii 3 ani cu precădere, au crescut superficial cu contribuția agențiilor imobiliare si speculantilor(asa zișii dezvoltatori imobiliari si vânzătorilor de materiale de constructii).
-
Nu fiți prosti… Nu plătiți mai mult de 800 euro/mp, sau cumpărati un teren și va construiți voi o casa… Eu la 140 mp plus terasa de 40 mp plus mobilata lux am plătit maxim 80000, menționez faptul ca mi am construit casa proprie(nu duplex) la 7 km de centrul Timișoarei,… Dar nu ma dezavantajează distanta fiindcă am 2 mașini… Decât sa dau 80000 pe un apartament de 60 mp mlptefer sa fac naveta și am confort în 180 mp utili + gradina 150 mp
-
posibil ca ai construit casa cu 80.000 dar da mai multe detalii nu doar ca e 140 mp.140 utili sau construiti?utilitatile(curent,gaz,apa,canal) cat au costat? terenul acum cati ani l-ai cumparat?Mobila de bucatarie cat a costat?Un apartament cu 2 camere il mobilezi cu o suma intre 8.000-10.000(bucataria fiind vreo 5.000 din total).7 km ?ce sa fie :Sacalaz sau Utvin?Cum e cand se intampla un accident spre Sacalaz si tot traficu e blocat ?De la mirosu de la porcii de la Comtim nu te ustura nasu?
-
-
Nu fiți prosti… Nu plătiți mai mult de 800 euro/mp, sau cumpărati un teren și va construiți voi o casa… Eu la 140 mp plus terasa de 40 mp plus mobilata lux am plătit maxim 80000, menționez faptul ca mi am construit casa proprie(nu duplex) la 7 km de centrul Timișoarei,… Dar nu ma dezavantajează distanta fiindcă am 2 mașini… Decât sa dau 80000 pe un apartament de 60 mp mlptefer sa fac naveta și am confort în 180 mp utili + gradina 150 mp
-
Va scadea mult mai mult , urmatorii ani vor marca o stare de incertitudine si din punct de vedere sanitar si din punct de vedere economic , si UE va fi din nou atrasa in criza de situatia din SUA , pretul este dictat de cerere si oferta .
Mobila de la IKEA ? 🙂
Toata lumea este desteapta si da sfaturi cum sa cumperi sau cum sa vinzi.
Azi nu mai este economia socialista, unde un apartament era la o valoare fixa, indiferent daca era la Timisoara sau la Strehaia.
Asta fiindca toti erau undeva angajati, fire bun, fie rau si fiecare om primea acelasi salariu peste tot in tara, fie el vrednic sau fie el puturos.
La Timisoara nu te puteai muta ca erau “orase inchise”.asa ca statul “dadea” la toti apartament ca stia cati oameni sunt si cati vor cere.
Eh, uite ca muinunea asta cu economia planificata si cu zero someri a tinut exact cat a tinut, pana s-a ales praful de ea.
Azi preturile sunt legate de “cerere – oferta”. Si la toate produsele. Incepand cu oul de la piata la tarani, la ciocolata, etc si terminand cu apartamentele.
Si pe vremuri era asa. Eu prin 85 am dat 6 lei pe un ou inainte de paste la piata , ca ne trebuia. Degeaba era mercurialul cu 0,5 lei, ca nu se gasea). Azi sunt oua peste tot si numeni nu da 6 lei/ou- Poa sa ceara baba la piata cat vrea, ca vinde la cat se vinde .
La fel si Ciocolata. era 100 de lei ciocolata la piata de sarbi de la Severin, ca la Alimentara nu era nici macar staniolul.
Apartamentele nu sunt excluse de la principiul “cerere – oferta” Daca e cererea mare scresc preturile. Ca in Timisoara
Daca e cererea mica si oferta mare, preturile snt mici. Vezi ce preturi sunt la apartamente la Strehaia, severin. Moldova noua1-
Cererea in TM este mare ca aici vin oameni sa munceasca de peste tot unde bate saracia la usa si castiga cat de cat buine. Nu obliga nimeni pe cineva sa cumpere ce nu vrea. daca vrei sa dai numai 800/mp, atunci asteapta pana seface atata, sau cumpara acolo unde se ofera cu atata. Sunt locuri unde e si mai ieftin de 800/mp.
Lumea trebuie sa invete ca numai cu sistemul “cerere-oferta” se dezvolta ceva. Nu dezvolta / nu construieste nimeni acolo unde nu se poate vinde. Numai in comunism a fost asa si rezultatul se vede si azi.
-
Tot respectul Domnule Economist.
Bine zis 100% de acord cu această descriere dar vreau să par că subestimez inteligența nimănui și nici nu vreau să jignesc dar totuși poate sa realizăm faptul că dacă iei un imobil si il construiești la Timișoara, Viena, Paris sau în deșertul Sahara…prețul construcției este acelasi … valoarea adăugată este doar terenul de sub construcție (cât poate sa coste? are si el un pret… vb. aia).
Pararea mea sinceră e că toți stiu cât este pretul…dar la Romanica de ce să nu prostit si dezinformat doar cu putem avea pretenția că suntem în Vest si vorba aia aproape de
Germania.
La inceputul anului trambitau(anuntau providential) o crestere de 20% a pretului apartamentelor in 2020 bata-i sa-i bata de hapsani.Asta ne pregateau