„România urmează tendința de creștere care se poate observa și la nivelul Uniunii Europene.[…] Locuințele disponibile spre vânzare în România s-au scumpit, în medie, cu aproximativ 83%, după o scădere considerabilă de la valoarea maximă istorică înregistrată în martie 2008 de 2.058 de euro/mp până la valoarea minima de 891 euro/mp atinsă la începutul lui 2015.
[…] Ne aflăm în fața unei noi perioade de incertitudine, pe de-o parte inflația și creșterea costului de finanțare afectează direct cererea, pe de altă parte creșterea costului de construcție pune presiune pe prețuri, iar nu în ultimul rând blocajele administrative și lipsa stocurilor pe nou […].
Cu siguranță vor fi corecții pe anumite segmente supraîncălzite, în vreme ce proiectele premium cu un concept bine gândit și amplasament atractiv își vor consolida poziția. […] Nevoia de locuințe în orașele mari din România rămâne ridicată, iar pe termen mediu și lung prețul locuințelor va crește”, spune Daniel Crainic, director de marketing Imobiliare.ro.
În Cluj-Napoca, așteptările vânzătorilor s-au majorat cu 7,2% în ultimele trei luni, până la o valoare de 2.400 de euro pe metru pătrat util (față de 2.240 euro pe metru pătrat util în trimestrul anterior). Cluj-Napoca este, în continuare, singurul mare centru regional al țării în care apartamentele sunt mai scumpe acum cu peste 30% decât în urmă cu doi ani.
În al doilea trimestru al anului 2022, așteptările proprietarilor din București s-au majorat cu 4%, până la 1.720 de euro pe metru pătrat util. Comparativ cu perioada similară din 2021, apartamentele din Capitală sunt cu 8,8% mai scumpe.
La Brașov, suma medie solicitată de către vânzătorii de apartamente s-a majorat cu 3,6% în decursul a trei luni, ajungând la o valoare de 1.550 de euro pe metru pătrat util.
La Timișoara, prețurile s-au majorat cu 2,4% în al doilea trimestru al acestui an, arată datele Imobiliare.ro. În plus, Timișoara a înregistrat un avans în ceea ce privește capitolul locuințe închiriate. În comparație cu 2021, cererea a crescut cu 21%.
Trimite articolul
Xpentru dezvoltatorii disperati si site-urile de intermediere disperate: voi vedeti ce se intampla in lume in domeniul asta? chiar credeti ca mai prostiti pe cineva? ia vedeti, incercati sa ziceti la banci ca e cum ziceti voi, sa dea credite mai usor, de preferinta cu dare in plata, ca tot cresc preturile deci e ok 🤣 Nu cred ca aia de la banci au alta parere, sau? vai vai vai… sau poate va puneti si voi o marja de profit de bun simt? nu? no, ghinion atunci, mai asteptati vreo 10 ani, intre timp poate merge sa dati in chirie, or fi unii care au bani si de chirie si de gaz.
Reclama ascunsa ?
-
ei, ascunsa, de ce sa fie ascunsa, doar fiindca nu e marcata ca atare si mai dispar niste comentarii? c’mon, e reclama si gata. sufletul comertului 🤣 atata timp cat cineva mai si vrea si isi permite sa cumpere, ceea ce in urmatoarea perioada nu e cazul. Un fel de mamaia in imobiliare, asta e mentalitatea in “capitalismul” romanesc, asta avem. merge pana crapa, si mai vedem noi.
poate aici merge comentariul, dincolo au fost dezactivate comentariile dupa ce l-am adaugat
Da, pica piata imobiliara in toata lumea, hai ca in Romania celor ce balesc cand aud de venituri pasive, “pun botul” la MLM si vrajeli a la Kiyosaki condusi fiind de wishful thinking etc. aici creste piata, sigur! si eu imi iau bitcoini, asa, vreo 1000, ca s-au ieftinit. Timpul e o resursa importanta zice vivalia? cred si eu, nu degeaba se grabesc cu un targ imobiliar hodoronc tronc. Cand sunt alegeri in sua, ca cica au schimbat definitia recesiunii 🤣 Adica definitia veche nu mai e buna, acuma cauta alta, inca incearca sa o gaseasca 😂 Slab vivalia, slab, altii fac reclama cu CEO-ul, “cand reclama trece de reclama si devine realitate”! 🤪 Atat de realitate ca au platit sa fie dezactivate comentariile…
Articolul este cinstit macar intr-un loc unde in loc de preturi vorbeste de “asteptarile vanzatorilor”. Aia da, alea poate ca au crescut dar preturile de vanzare nu sunt asteptarile vanzatorilor ci cat se plateste iar acolo om mai vedea car vor mai crescte.
-
Si valul acum se formeaza la centru si incepe sa se propage spre economiile emergente, stai insa sa vina toamna, sa inceapa rationalizarea cum vor unii lideri europeni. Nu mai zic de problemele internationale cu graul pentru africa, cu sri lanka, cu kosovo, cu ukraina, cu taiwan, recesiunea din sua ori uk etc. Bine ca am scapat de rate, cei care n-au scapat, sa faca bine sa treaca la ircc, se mai atenueaza un pic socul.