Conform datelor oficiale, în 2018 dezvoltatorii vor aduce pe piața imobiliară 47 noi proiecte de ansambluri rezidențiale, suma totală a proiectelor aflate în lucru ajungând astfel în jurul cifrei de 200. Acest număr de dezvoltări rezidențiale este insuficient pentru satisfacerea cererii de locuințe noi, astfel cumpărătorii se vor orienta spre achiziția de apartamente vechi.
„Vom asista la o creștere moderată a prețurilor locuințelor vechi, acest segment fiind bine poziționat și susținut de cererea crescândă. Avantajați vor fi vânzătorii proprietăților ce au fost renovate și amenajate modern, astfel acestea având posibilitatea de a se ridica la standardele cerințelor celor care doresc o locuință nouă la cheie, amenajată conform ultimelor tendințe”, spune Ovidiu Lăzărescu,.
Un alt factor, care avantajează vânzarea locuințelor vechi este poziționarea, majoritatea dezvoltatorilor operând în zonele limitrofe sau în afara orașului. Potrivit lui Ovidiu Lăzărescu, cu siguranță va exista încă solicitare pentru apartamentele vechi, menținându-se trendul majoritar, anul trecut solicitarea de locuințe vechi fiind în jur de 60%, iar anul acesta estimarea este că nu va scade sub 50%.
Va stimula Prima Casă achiziția de locuințe vechi?
În privința evoluției din acest an a prețurilor pe segmentul apartamentelor vechi, există mai mulți factori care certifică un trend ascendent al prețurilor apartamentelor vechi, după ce în lunile decembrie 2017 și ianuarie 2018 a fost înregistrată o stabilizare a acestora. Timișoara a înregistrat, la sfârșitul anului cea mai mică creștere comparativ cu marile aglomerări urbane din România, iar creșterea totală pe 2017 a fost de 9,4%, ajungându-se în prezent la un preț mediu de 1.120 de euro pe metru pătrat. Anul trecut, capitala Banatului a înregistrat o creștere atipică comparativ cu restul marilor orașe, astfel încât creșterea prețurilor cerute pentru apartamentele vechi a fost mai mare decât cea pentru apartamentele noi.
„O dată cu derularea programului Prima Casă, vom observa o cerere crescândă pe segmentul locuințelor al căror preț se poziționează sub valoarea de 60.000 de euro. Mai trebuie să ținem cont și de alți factori care își păstrează același trend și în 2018, cum ar fi creșterea demografică în orașul de pe Bega, creșterea afluxului de investitori și altele. Ne așteptăm totuși la o creștere moderată a prețurilor, nu la fel de mare ca în 2017, previziunile indicând 6-7% creștere pe anul curent raportat la acest segment”, spune Ovidiu Lărărescu, broker în cadrul companiei de consultantă imobiliară Eugene Estate.
Potrivit lui Ovidiu Lăzărescu, programul Prima Casă este una dintre cele mai bune și solicitate variante de achiziție a unei proprietăți, însă nu este unica. Varietatea soluțiilor de cumpărare a unui imobil reprezintă o notă de echilibru a pieței imobiliare. Perenitatea acestui program, elegibilitatea, precum și majorarea dobânzilor și o finanțare mai scăzută a acestuia în 2018 fată de anul precedent, i-au determinat pe unii dintre cumpărători să privească spre alte oportunități atractive de finanțare pe care piață le oferă în mod vizibil.
Fondul de Garantare promite că la începutul lunii februarie vor fi repartizate cele două miliarde de lei către bănci, cu 20% mai puțin față de anul trecut.
„Raportat la succesul înregistrat în anii precedenți, putem afirma cu certitudine că vom asista la o epuizare rapidă a fondurilor, programul Prima Casă fiind în continuare variantă primară de obținere a resurselor financiare în ce privește sistemele de creditare existente. Mulți din acești bani vor fi alocați achiziționării de locuințe vechi, preponderent garsoniere și apartamente cu una sau două camere. Oferta scăzută de locuințe noi va duce la un aflux de resurse financiare din cadrul programului Prima Casă pentru achiziția de locuințe vechi; mai mult decât atât, decizia guvernului de a poziționa la 2%(de la 2,5%) marja fixă a creditelor destinate construcției de locuințe noi duce din nou la o premiză de creștere a cerinței pentru proprietățile vechi”, consideră Ovidiu Lăzărescu, broker în cadrul companiei de consultantă imobiliară Eugene Estate.
A doua cea mai folosită metodă de achiziție este Creditul Ipotecar. Dezavantajul major al acestui program de creditare constă în mărimea avansului achitat, minimum 15% din valoarea proprietății, comparativ cu cel de la Prima Casă, de trei ori mai mic; avantajul principal constă în rapiditatea acordării fondurilor necesare achiziției, la jumătate ca timp față de varianta Prima Casă, acesta fiind un atu deosebit de important pe piață imobiliară din Timișoara și nu numai.
(915516)
Citiți principiile noastre de moderare aici!