Stocul disponibil pe segmentul timișorean al caselor „pe pământ” din oraș și împrejurimi este de 60% locuințe noi și 40% imobile vechi. La o primă vedere, oferta este pentru toate buzunarele, prețurile fiind situate în intervalul 70.000 – 1.000.000 de euro. Prețul este influențat de amplasamentul casei, de acces și infrastructură, de suprafața terenului, de suprafața utilă, de utilități, de finisaje și de multe alte aspecte.
”Stocul de case este concentrat în nordul și sudul orașului și în comunele Dumbrăvița și Giroc. Nu putem exclude celelalte comune învecinate Timișoarei, deoarece pe segmentul de case avem creștere continuă de câțiva ani în aceste zone.Prețurile caselor diferă foarte mult, sunt mulți factori care determină prețul unei case. Se pot achiziționa case și cu programul guvernamental Prima Casă, la periferia localităților învecinate Timișoarei . Majoritatea cumpărătorilor dețin o mare parte din suma necesară, la care se adaugă un credit ipotecar. Bineînțeles, există și clienți care achită suma integral cash”, detaliază Răzvan Sasu, broker în cadrul companiei de consultanță imobiliară Eugene Estate.
Analiză Eugene Estate: Tipuri de case și prețuri
- Casa de 70.000 de euro este în general o jumătate de duplex sau o casă individuală,dispusă doar pe parter, la o distanță considerabilă de Timișoara sau cu o infrastructura deficitară. Suprafața unei astfel de case este de 65-80 de metri pătrați utili, suprafață similară cu a unui apartament în oraș.
- Pentru aproximativ 300.000 de euro poate fi achiziționată o casă individuală, cu teren generos în proprietate și cu o suprafață utilă de peste 200 de metri pătrați. Acest tip de imobil e bine poziționat în oraș, are acces facil la centrele de interes ale Timișoarei. Materialele de construcție și finisajele folosite sunt peste medie la acest gen de proprietate.
- Casele de 1.000.000 de euro sunt proprietăți exclusiviste, poziționate ultracentral, central, cel mult semicentral, cu valoare istorică sau ultramoderne. În cazul celor cu valoare istorică, acestea trebuie să fie renovate/restaurate la cele mai înalte standarde. În cazul locuințelor mai noi, aceste sunt ultradotate modern, ultrafinisate și au suprafața construită peste 500 de metri pătrați.
„Casele vechi sunt situate în oraș, în zone foarte bine cotate în prezent. Casele noi au început să apară la periferia orașului, urmând dezvoltarea către localitățile învecinate. Construcția caselor a început în Timișoara la periferia orașului și în comunele limitrofe. Zonele cu potențial au fost ieșirile din oraș către comunele Dumbrăvița, Giroc, Ghiroda, Moșnita Noua, Șag. Cele mai multe din construcții, la început, erau realizate pentru uz propriu de către proprietarii apartamentelor din oraș, care migrau din apartamente către case «pe pământ». Ulterior, cererea fiind mare, au apărut investitori mici și mijlocii care au dezvoltat periferia Timișoarei, extinzându-se apoi către comunele învecinate. La ora actuală,vechea periferie și comunele enumerate sunt foarte căutate de către clienți. În Timișoara dezvoltarea s-a realizat cu ajutorul micilor investitori, rare fiind cazurile unui dezvoltator mai puternic financiar”, explică Răzvan Sasu, broker în cadrul companiei de consultanță imobiliară Eugene Estate.
(915516)
Citiți principiile noastre de moderare aici!