Decizia de a cumpăra sau de a închiria o locuință este una personală, influențată de economia națională și internațională, de piața imobiliară actuală, de stabilitatea locului de muncă și de planurile pe care le aveți.
În mod tradițional, se consideră că de îndată ce ai ocazia, trebuie să îți cumperi propria locuință, deoarece închirierea nu reprezintă nimic altceva decât aruncarea banilor pe fereastră.
Imediat după al Doilea Război Mondial, împroprietărirea a fost încurajată pentru a stimula economia, iar dezvoltatorii au fost încurajați să înființeze noi cartiere și chiar orașe. Pe de cealaltă parte, închirierea a devenit stigmatizată, considerându-se a fi o opțiune doar pentru oamenii care nu își permit să cumpere o locuință.
Lucrurile însă nu mai stau chiar așa. La nivel global, din ce în ce mai multă lume este dispusă să călătorească pentru un job mai bun, astfel că închirierea devine o soluție la îndemnă, cel puțin pentru o perioadă. La aceasta se adaugă faptul că tinerii nu mai au puterea de cumpărare a generațiilor trecute.
Cumpărarea unei locuințe
Cumpărarea unei locuințe vine la pachet cu o mulțime de avantaje. Primul este dat tocmai de siguranța de a deține un apartament sau o casă. La rândul ei, o proprietate vă poate ajuta să obțineți credite mai mari, pentru a vă putea extinde.
În funcție de priorități, puteți oricând să vindeți proprietatea și să vă mutați într-o casă mai mare, achitând diferența – de exemplu, dacă familia voastră crește sau, dimpotrivă, o puteți vinde pentru a vă muta într-o locuință mai mică – o opțiune preferată în special de persoanele care ies la pensie.
În limite legale, atâta timp cât sunteți proprietari, puteți redecora, remodela sau reconstrui orice. Toate îmbunătățirile pe care le faceți vor adăuga un plus de valoare locuinței. În plus, puteți deține animale de companie. Nu trebuie nici să vă faceți griji cu proprietarul casei va trece în inspecție – deci gradul de libertate este mai mare.
Aveți inclusiv posibilitatea de a le închiria locuința altora. Familiile cu copii se bucură de o stabilitate mai mare – copiii pot merge la aceeași școală și în aceleași locuri de joacă.
Închirierea unei locuințe
Închirierea unei locuințe are și ea avantajele ei. În funcție de zona în care locuiți, chiria poate fi semnificativ mai mică decât plata unui credit ipotecar. Atâta timp cât stați în chirie, nu trebuie să vă faceți griji în privința impozitelor pe locuință sau în privința asigurărilor.
Un alt aspect important este că nu trebuie să vă faceți griji referitoare la deprecierea locuințelor sau la fluctuațiile economiei și pieței imobiliare.
Închirierea unei locuințe vă oferă și un grad mai mare de mobilitate – nefiind legați de un anumit loc, puteți oricând să vă mutați, fie că doriți să o faceți în scop profesional sau personal.
Dacă vă aflați la început de drum, închirierea vă poate permite să experimentați cum este să locuiți în diferite zone ale orașului sau, de ce nu, în orașe diferite.
Trimite articolul
X“La aceasta se adaugă faptul că tinerii nu mai au puterea de cumpărare a generațiilor trecute.”
Vai de mine, am regresat? Nu se poate! Oare nu functioneaza “trickle down”? Eu ma gandesc ca functioneaza, insa trebuie sa mai creasca rata de profit, 60% e prea putin, zic sa ajunga undeva la 130%. Si creditele trebuie sa se dea pe mai multe generatii, te duci la banca cu copiii si eventual nepotii, le faci asigurare de viata si promiti ca vor continua ei sa plateasca. Sa lucram toata viata pentru propasirea materiala (spiritua nu e cazul, nu-i intereseaza) a stapanilor nostri, cei ce din capitalul lor ne tin pe noi in viata.
VineIarna!!! Dar macar am devenit “independenti energetic” 🤣 o chirie + incalzire = 2 chirii(asta pana in aprilie, apoi cam 4 chirii daca nu se intampla o minune) Merita! si propunerea de rectificare a bugetului arata ca nu se va continua cu plafonarea pretului. Disperare mare mai imobiliarilor? Nasol moment, misto coliva.
#idiocracy
Cu siguranta inchirierea este de preferat in aceste vremuri in care exista atat de mult neprevazut. Imobiliarele vor scadea si va cumpara numai cine are bani de aruncat pe fereastra sau vrea sa fie sclavul bancilor si a dezvoltatorilor pentru o cocina calitatea a 3-a. Oricum nici creditele nu se mai dau ca in vremurile de glorie. Si oricum Romania preturile sunt nesimtit de mari pentru o tara bananiera, cu atat mai mult considerand slaba calitate a lucrarilor.
lasand la o parte ca s-au scumpit materialele… constructorii au niste adaosuri si comisioane de-a dreptul jegoase si livreaza gunoaie in schimb – ca locuinte nu se pot numi! si nu inteleg de ce ai investi intr-o tara de analfabeti, cu a doua cea mai mare rata de mortalitate din lume (deci poti uita de pensie) si la granita careia ai frigul estic; asadar, daca tot ai treaba in Romania cel mai indicat e sa alegi chirie si sa pleci cat mai repede intr-o tara in care investitia intr-o locuinta vine si cu toate celelalte beneficii ale unei societati dezvoltate: invatamant, infrastructura, sistem medical etc.
-
Dezvoltatorii si nü constrüctorii aü adaosüri mari. Care e doar constrüctor… mai füsareste lücrarea, dar ia ün 10%, poate, din profit. La proiectele mari, in general, dezvoltatorül nü e si constrüctor. Si macar daca ar respecta legea aia cü spatiül de locüit. Dar la romanii care “pün botül” la “open space” – o monstrüozitate – merge sa le iei ochii cü niste gresie si faianta, da-i incolo de metri patrati, distanta inte blocüri, izolatie fonica, sistematizare etc.
#idiocracy
In Romania, nu vorbesc de altii, vreau sa ii vad pe viitorii pensionari, cum isi vor putea platii chiriile din pensie! Cat esti tanar nu iti pasa, da traiesti unde, cat si cum vrei… dar toti speram ca vom ajunge batrani si atunci?! Sa cumperi o locuinta este un chin cat esti tanar, dar macar la batranete stii ca nu o sa stai pe strada. Si daca esti chirias, nu platesti gazul?? Ce legatura are pretul utilitatilor cu achizitia/ inchirierea locuintelor? In toate cazurile daca nu iti poti permite sa platesti gazul… iti cumperi inca o geaca sau stai in frig si mergi apoi in spital, ca e gratis