Potrivit celor de la Imobiliare.ro, zona periurbană a marilor orașe a devenit în ultimii ani o alternativă tentantă pentru cumpărătorii interesați să facă o achiziție.
Cumpărătorii sunt atrași de prețurile mai mici, suprafețele de multe ori mai generoase și oportunitatea de a avea propria grădină.
„Oferta rezidențială din periurban s-a dezvoltat treptat ca alternativă de locuire, inițial la numărul limitat de case din interiorul orașului, pentru a atinge punctul culminant în pandemie când a început să rivalizeze cu apartamentele pe segmentul familiilor cu copii. De atunci, aceasta s-a diversificat, incluzând astăzi case individuale, duplexuri, triplexuri sau case înșiruite.
Dacă avantajul inițial al ofertei în periurban a fost spațiul, astăzi vorbim tot mai mult de prețuri comparabile cu cele ale apartamentelor noi cu 3 și 4 camere situate în oraș. […] Avem astăzi în periurban comune cu zeci de mii de locuitori, celebre fiind Florești lângă Cluj, Giroc și Dumbrăvița lângă Timișoara, ecosisteme întregi care tind să devină o alternativă viabilă pentru orașul de 15 minute”, a declarat Daniel Crainic, director de marketing Imobiliare.ro.
Imobiliare.ro a analizat cererea pe segmentul de case în cazul localităților poziționate în imediata apropiere a orașelor București, Cluj-Napoca, Timișoara și Brașov, alături de evoluția ofertei și de tendințele înregistrate în materie de prețuri în prima parte a anului 2024.
Cei care vor să se mute la marginea Capitalei plătesc cel mai mult pentru proprietățile situate în nordul orașului, în Voluntari. Similar, casele cele mai scumpe pot fi găsite în nordul Timișoarei, în Dumbrăvița, în timp ce în cazul Brașovului găsim locuințe la cele mai mari prețuri în Cristian.
Cumpărătorii care vor să se mute la casă lângă Timișoara, dar nu vor să plătească mult pentru a-și schimba domiciliul ar trebui să-și orienteze căutările spre Sânmihaiu Român sau Remetea Mare.
Cele mai scumpe case construite înainte de 2020 pot fi găsite în Feleacu (Cluj). Prețul mediu solicitat pentru aceste proprietăți ajunge la 2.457 euro/mp.
Cele mai scumpe case noi finalizate începând cu 2020 pot fi găsite în Sălicea (Cluj). Proprietarii le scot la vânzare cu un preț mediu de 1.955 euro/mp.
Localități din Timiș și Cluj, în top 10 național
Topul național în materie de ofertă de case și vile localizate în zonele periurbane ale marilor orașe este dominat de localitățile din jurul Bucureștiului. Șapte din primele 10 poziții sunt ocupate de acestea. Potrivit datelor Imobiliare.ro, circa 3.000 de proprietăți concentrate în sudul, vestul și nordul orașului au fost disponibile în piață în primul trimestru.
Există doar trei excepții – două localități de pe raza județului Timiș și una din județul Cluj. Județul Timiș este reprezentat de Moșnița Nouă – care ocupă chiar poziția secundă în clasament cu aproape 770 de proprietăți, și Dumbrăvița – care se clasează pe locul al patrulea cu circa 630 de proprietăți. Aceleași localități se găseau în top 10 și anul trecut, pozițiile lor erau însă inversate.
„Singurul alt județ reprezentant în primele 10 poziții din clasamentul național al localităților din periurban spre care se îndreaptă cel mai mare număr de potențiali cumpărători este Timiș. Dumbrăvița și Moșnița Nouă ocupă locul cinci, respectiv locul opt în top.
Cererea a crescut în Dumbrăvița comparativ cu anul trecut, în timp ce interesul pentru casele scoase la vânzare în Moșnița Nouă a scăzut ușor la începutul lui 2024”, mai spun cei de la Imobiliare.ro.
Casă lângă Timișoara
Dumbrăvița este „vedeta” zonei periurbane a Timișoarei, considerată una dintre cele mai interesante localități la nivel național pe segmentul rezidențial. În privința prețurilor se poziționează pe locul al cincilea pe țară.
Cererea se menține la un nivel ridicat, iar cei interesați să se mute în această localitate cu o poziționare privilegiată, în interiorul inelului centurii Timișoarei, au la dispoziție una dintre cele mai variate oferte din țară. Peste 600 de case au fost listate la vânzare aici în prima parte a lui 2024.
Cele mai multe proprietăți din care pot alege cumpărătorii care vor să-și dea locuințele din oraș pentru o casă la marginea Timișoarei pot fi găsite, însă, în Moșnița Nouă, un pol puternic de dezvoltare rezidențială în ultimii ani.
Oferta bogată atrage un număr important de potențiali cumpărători, potrivit datelor centralizate și analizate de Imobiliare.ro. Moșnița Nouă se află pe locul 8 la nivel național în această privință, iar prețul mediu pe care îl găsesc aici cei care își caută o casă ajunge la 1.411 euro/mp, în creștere față de anul trecut când proprietarii solicitau suma de 1.358 euro/mp pentru locuințele scoase la vânzare.
În topul celor mai scumpe destinații pentru timișorenii care vor să locuiască la casă întâlnim și Giroc și Ghiroda, unele dintre cele mai bogate comune din România. Prețul mediu ajunge în cazul acestora la 1.551 euro/mp, respectiv la 1.441 euro/mp.
Un alt pol de dezvoltare ar fi Șag. Aici potențialii cumpărători pot găsi alternative mai accesibile, prețurile menținându-se la același nivel ca în 2023. Metrul pătrat se vinde, în medie, cu 1.250 euro.
Cele mai ieftine case de vânzare în apropierea Timișoarei pot fi găsite în Sânmihaiu Român, prețul mediu solicitat de proprietari în cazul lor fiind de 1.050 euro/mp. O altă variantă pentru cei care vor să plătească mai puțin de 1.100 euro/mp este Remetea Mare.
Trimite articolul
XSăcalazul a ajuns bătaia de joc a moldovenilor ce îl administrează.
Acum 14 ani, când am cumpărat casa de la Sacalaz, se investea mult și aici.
Nu ii cunosc și nici nu am ceva impotriva nimănui din Sacalaz, dar arata deplorabil !!!!
-
Am copilărit acolo, am plecat în ‘80, aveam 15 ani. Mai sunt rude care confirma spusele tale, îmi aduc aminte ca i-a adus Ceașca la muncă…se pare ca au distrus cam tot mai ales după ce au plecat nemtii 🤷♂️
Preturi demne de Narnia.