Miercuri, 23 martie, a avut loc Imobiliare Hub Timișoara la Convention Center. Reprezentanții Imobiliare.ro au oferit date din piața imobiliară. A fost prezent și viceprimarul Timișoarei Ruben Lațcău, care a prezentat viziunea autorităților asupra dezvoltării orașului.
„Vrem ca Timișoara să fie un avanpost și un exemplu de dezvoltare durabilă. (…) Vrem să fim niște lideri din toate punctele de vedere. (…) Este importat atât noi ca administrație, cât și voi ca investitori să putem să găsim acel echilibru între interesele comune și interesele individuale. (…) Noi trebuie să începem să fim un reglementator activ. Ce este în mod clar și ne încurcă pe toți, este că nu avem un PUG (…) Ce am făcut în acest mandat a fost să elaborăm PUZ-uri municipale, care au ca obiectiv să reglementeze dezvoltarea pe teritorii ample”, a spus Ruben Lațcău în cadrul evenimentului.
Noul Plan Urbanistic General al Timișoarei este în lucru de 11 ani și este la faza de avize. „Anul asta este un obiectiv realist”, a spus Lațcău.
Participanții au asistat la un training – leadership în vânzări, dar au aflat și mai multe despre evoluția pieței imobiliare din Timișoara. Andreea Popa de la Market 360 a prezentat o radiografie statistică a imobiliarelor locale din ultima perioadă. Principalii indicatori sunt cererea, oferta, prețul cerut și volumul de tranzacții.
„Cererea de proprietăți rezidențiale din Timișoara este pe locul doi, după București. Am avut practic (pe trimestrul IV al anului trecut – n.r.) 12.700 de potențiali cumpăratori de proprietăți rezidențiale în Timișoara. (…) Din punct de vedere al prețurilor, Timișoara se află pe locul cinci – 1.340 de euro este prețul mediu pe metru pătrat util în Timișoara, la finalul anului trecut. Avem o evoluție față de doi ani, față de 12 luni și față de trimestrul anterior. Față de doi ani, prețurile au crescut cu 8,1%, față a de 12 luni, cu 5,5% și în trei luni de zile avem o creștere de 1,4%”, a prezentat Andreea Popa în cadrul evenimentului.
Prețul cerut pe metru pătrat util pentru proprietăți rezidențiale de vânzare a crescut de la un trimestru la altul, iar în luna februarie, conform indicelui Imobiliare.ro, prețul mediu este de 1.446 euro/mp util .
„Am văzut o ușoară scădere a cererii, în ultima perioadă, cel puțin a anului trecut. Faptul că cererea a scăzut, nu înseamnă ca avem și o piață imobiliară în scădere. De ce? Pentru că oferta la rândul ei a scăzut, iar prețurile au crescut. (…) Credem că pe termen mediu și pe termen scurt nu vom vedea modificări semnificative ale prețurilor”, a mai spus Andreea Popa.
Piața nouă posibil să continue creșterea prețurilor, în special proiectele nedemarate, din cauza creșterii prețurilor de execuție.
În cadrul panelului din acest au fost invitați Didier Balcaen (Speedwell), Toni Ehling (Wallberg), Eugen Encuțescu (Eugene Estate), Cătălin Priscorniță (Blitz), Marius Șchiopotă (Hitch&Mosher). Au vorbit despre trendurile actuale și planurile de viitor.
Trimite articolul
XEu zic sa astepte targul imobiliar, si apoi sa vada cum e “piata”. Ori s-or fi adunat ca sa stabileasca “piata”? Hmm. Cine stie cat mai sunt marjele de profit ale “dezvoltatorilor”? Tot uriase, sau le-au tras in jos preturile la materiale? Au ajuns la decenta sau inca is la nivel de specula?