În ultimii ani, după ce „la modă” a fost bucătăria „open space” (spațiu deschis), în care spațiul de gătit era în aceeași încăpere cu livingul (sufrageria), în „trend” a revenit bucătăria separată, o altă încăpere față de living, pentru mai puțin miros și abur în spațiul de relaxare.
Este bine ca bucătăria să fie spațioasă și luminoasă. Veți petrece mult timp acolo și nu vreți să stați ca minerii în subteran, iar când vi se termină „tura” să ieșiți în pas alert de acolo, la primul clinchet al cuptorului care anunță că friptura e rumenită. Dacă stați la casă, nu ar fi rău ca bucătăria să aibă ușă spre exterior, eventual în spatele casei, spre o terasă, pentru a putea aerisi și a duce mâncarea gătită în curte, pentru a o putea savura sub nuc…
În bucătărie trebuie neapărat să aveți o hotă „serioasă”. Se face mult abur, fum… Chiar dacă nu aveți bani să vă cumpărați o hotă atunci când utilați bucătăria, măcar faceți găurile de rigoare pentru a putea trece țeava sau furtunul hotei (care de obicei este de 110 milimetri) spre exterior. Ulterior, când sunt toate obiectele din bucătărie montate, făcând acea gaură în perete, care se realizează de obicei cu o carotă specială, veți face multă mizerie. De asemenea, nu uitați să plasați și o priză la nivelul hotei, pentru a nu avea cabluri și prelungitoare atârnate pe lângă aragaz.
O cămară lângă bucătărie ar fi „de vis”, dacă spațiul este generos și vă permite acest lucru. Alimentele vor fi la îndemână și vor fi păstrate la loc răcoros.
Cuptorul, frigiderul, mașina de spălat vase și chiuveta ar trebui aliniate lângă perete și unite de un blat mai gros decât mărimea standard, pe care o găsiți la promoții. Blatul special destinat bucătăriei vă scapă de probleme atunci când uitați să folosiți tocătorul sau mai scăpați vreun cuțit sau o furculiță din mână.
O „insulă” în mijlocul bucătăriei ar fi de preferat, dar un astfel de beneficiu este destinat spațiilor cu adevărat generoase. Pe acea „insulă” se poate prepara mâncare și are avantajul că este accesibilă din toate părțile.
Faianța din bucătărie ar trebui să fie prezentă măcar la nivelul blatului și pe lungimea acestuia. Tot ce faceți la chiuvetă, pe aragaz, produce stropi de grăsime și murdărie, pe care nu îi vedeți în graba gătitului. Faianța poate fi mult mai ușor curățată decât un perete văruit.
Pe jos, în bucătărie, nu trebuie neapărat să fie gresie. În ultimul timp există din ce în ce mai multe feluri de parchet care sunt rezistente la apă și alte „intemperii” care pot ajunge prin bucătărie. În plus, parchetul este mai călduros, iar atunci când pică pe el o cană sau un pahar are și șansa să nu se spargă.
Culorile de pe pereții bucătăriei trebuie să fie deschise și chiar vii. Un alb, un verde, care îți dau senzația de prospețime, ar fi o bună alegere. Nu uita că în bucătărie îți prepari cafeaua, iar o dimineață mohorâtă, când ești înconjurat de pereți de culoare închisă, aduce „averse” pe timpul zilei.
Idei de amenajări interioare, alături de cele mai noi oferte de locuințe găsiți la Târgul Imobiliar Timișoara, care va avea loc în 7 și 8 martie, al Congres Hall, în Iulius Town.
Intrarea este gratuită. Puteți participa și la tombolă, unde puteți câștiga o excursie la Budapesta, un salt în tandem cu parașuta sau lenjerii de pat.
Contact organizatori Târgul Imobiliar Timișoara 2020: Anca Pavel Bucșa: 0720.400.370, e-mail anca.pavel@informmedia.ro.
Citiți principiile noastre de moderare aici!