O clădire cu emisii aproape zero (Nearly Zero-Emission Building sau NZEB) înseamnă o clădire cu o performanță energetică foarte ridicată – o clădire în care cantitatea de energie necesară poate fi acoperită în mare parte din surse regenerabile.
NZEB este un instrument folosit de Uniunea Europeană pentru combaterea încălzirii globale și a poluării. Dincolo de acest lucru însă, pentru locatarii unei astfel de clădiri, NZEB înseamnă confort sporit, independență energetică, control și mult mai puține bătăi de cap atunci când vine vorba de amenajările interioare.
Nord One, proiectul de referință al celui mai mare dezvoltator imobiliar din Timișoara (Alber Holding), este printre primele care se execută ținând cont de tehnologia NZEB. Bogdan Belciu, director de vânzări, ne-a oferit mai multe detalii despre avantajele pe care le vor avea rezidenții complexului rezidențial situat la doar 4 minute de Iulius Town și la 5 minute de Piața Unirii.
În ziua de astăzi energia este foarte prețioasă și la prețuri mari. Cum v-ați adaptat acestei tendințe de creștere?
Noi am luat în calcul soluții inovative de eficiență energetică încă din faza de proiectare pentru a doua clădire Nord One, asta fiind acum aproximativ 2 ani, cu mult înainte de a izbucni criza energetică.
Ne-am dorit pentru viitorii proprietari un grad ridicat de confort și poluare cât mai redusă. Eficiența energetică nu mai este un moft, este o necesitate și o obligație socială în egală măsură.
Câte clădiri cu performanță energetică foarte ridicată aveți acum în dezvoltare și care sunt planurile pentru lunile ce vor urma?
În momentul de față, a doua clădire a ansamblului Nord One întrunește toate condițiile pentru performanță energetică ridicată și urmează a fi finalizată în lunile care urmează.
Avem în stadiul de proiect și următoarele clădiri Nord One și cu siguranță eficiența energetică nu este negociabilă. Suntem în plin proces de proiectare și eforturile noastre se îndreaptă către creșterea și optimizarea performanțelor energetice.
Ce efort logistic și financiar necesită încadrarea în „nZEB”, conceptul devenit obligatoriu în construcții, acela de a construi clădiri cu consum de energie aproape zero?
Costurile pentru a realiza o clădire eficientă energetic au fost de aproximativ 5 ori mai ridicate. În locul centralelor termice de apartament a fost necesară achiziția de module termice performante la costuri de 3 ori mai mari decât centralele clasice de apartament, panouri solare, centrala unica pe bloc și trasee tur retur.
Sistemul este gândit astfel încât, în viitor, când compania locală de termoficare va avea capacitatea să ofere servicii de calitate, să fie o alternativă definitivă în detrimentul centralei pe gaz.
Și efortul logistic este considerabil. Toate echipamentele sunt importate din afara țării, iar termenele de livrare sunt foarte mari. De la o centrală clasică de apartament pe care o găseai la orice distribuitor local, s-a ajuns la echipamente care se produc pe bază de comenzi speciale, în funcție de particularitățile proiectului. De exemplu, modulul termic din subsolul clădirii a avut un termen de livrare de 40 de săptămâni, perioadă extrem de lungă pentru un șantier dinamic cum este în cazul nostru.
Care sunt principalele dorințe ale clienților atunci când se mută în blocurile la standarde nZEB și care ar fi răspunsurile dumneavoastră, demonstrate în realizarea acestor condominii, pentru ei?
Clientul își dorește nivelul de confort pe care îl avea anterior în cazul centralelor murale. Adică să dețină controlul complet al temperaturii în tot apartamentul folosind termostatul sau aplicația de pe smartphone. Același sistem de control îl are și acum, consumul de energie este subcontorizat, iar cheltuielile se împart în mod corect, în funcție de consumul fiecărui apartament. Contorul se află în apartament și clientul poate verifica oricând gigacaloriile consumate. Practic clienții se bucură de același confort ca și înainte, dar cu un control mai mare și mai puțină poluare.
Cum este integrată tehnica nZEB în design-ul locuințelor?
În cazul clădirilor nZEB, designul interior respiră și se bucură de mai multă libertate. Ai mai multă flexibilitate și spațiu, nu mai este nevoie să maschezi centrala termică și nu îți mai faci griji pentru țevile de gaz sau calorifere, datorită încălzirii în pardoseală.
Care sunt avantajele acestor locuințe, atât pentru clienți, cât și pentru mediu?
O clădire nZEB este o clădire sustenabilă, „verde”, cu un consum redus de energie, o parte din această energie fiind produsă din surse proprii, regenerabile (panouri solare). Este o soluție eco-friendly, foarte prietenoasă cu mediul înconjurător, datorită nivelului scăzut al emisiilor de CO2.
Practic vorbim de un confort superior, un consum mai mic de energie și de un nivel scăzut de poluare.
(1966)
Citiți principiile noastre de moderare aici!