Cu toate acestea, este mai important să punctăm faptul că, în ultimii ani, cele mai bune amenajări au pus în centrul atenției sentimentul de confort și de „acasă“, înaintea oricărei culori în trend sau a unei tendințe impuse din exterior. Dacă, pentru mulți dintre noi, locuințele erau centrate, în principal, pe zona de noapte și de mic dejun, schimbările din ultimul timp au pus accentul pe locuință ca un spațiu de lucru, dar și ca o zonă de relaxare, unde ne petrecem majoritatea activităților recreative.
Având ca punct de plecare aceste evenimente și coordonate sociale, putem să schițăm și cele mai importante tendințe de design interior din anul 2022:
1. Sustenabilitate
De departe cel mai important trend al anului este acel fir roșu care reușește să reunească sub a sa umbrelă toate celelalte elemente din ultimii ani. Poluarea excesivă, dar și utilizarea agresivă a diverselor materiale toxice mediului au ridicat multiple semne de întrebare în ultima vreme în întreaga societate. Așa că designerii, trendsetteri per se, s-au orientat către materiale care au un impact cât mai redus asupra ecosistemului. Deșeurile sunt transformate într-un mod inteligent în obiecte de design, împingând astfel și estetica obiectelor spre inovație, revoluționând un areal pe care designul nu a mai călcat până în momentul de față.
2. Materiale naturale
În strânsă legătură cu ideea de sustenabilitate, materialele naturale au fost și vor rămâne în centrul atenției mult timp de acum înainte, iar anul 2022 nu face excepție nici de această dată. Lemnul (îndeosebi cel reciclat), ratanul, iuta, pluta, sticla, plasticul reciclat sau chiar metalul sunt doar o parte dintre materialele în jurul cărora orbitează multe amenajări, aducând cu sine acel sentiment de calm și de liniște a căminului.
3. Outdoor
Odată cu izbucnirea pandemiei și interdicția de a-și părăsi casele, oamenii au realizat cât de importante sunt zonele deschise pentru sănătatea lor fizică, dar și psihică. De aceea, în ultimii doi ani, designerii de interior au oferit o atenție sporită spațiilor în genul balcoanelor, teraselor sau logiilor, utilizându-le ca un gest prin care invită natura în propria casă.
4. Multifuncționalitate
Tot ca o consecință a distanțării sociale din urma pandemiei, oamenii au fost forțați să își folosească la maximum spațiul pe care îl au la dispoziție. Birourile au devenit o necesitate în urma ideii de work from home, iar livingurile, odată zone de cinema și socializare s-au transformat în spații de joacă pentru copii. De aceea se observă o tendință din ce în ce mai mare a pieselor de mobilier inteligente, multifuncționale, care își pot schimba cu ușurință utilitatea în funcție de activitatea dorită. Mesele de dining care se transformă în birouri, paturile rabatabile, scaunele compacte și depozitările inteligente sunt doar câteva exemple de piese de mobilier care ajută la maximizarea spațiului existent într-o locuință.
5. Durabilitate
Materialele și piesele de mobilier durabile se schimbă din ideea de lux, într-o necesitate a realității cotidiene. Consumerismul, cu un impact din ce în ce mai puternic asupra mediului în ultimii ani, cumulat cu ideea că timpul petrecut în locuințele proprii a crescut într-o manieră determinantă au împins oamenii să se orienteze spre materiale mult mai rezistente și spre piese de mobilier robuste. Mesele, birourile, blaturile de lucru sau sertarele au ajuns să fie utilizate mult mai frecvent, de aceea a devenit important ca ele să fie confecționate din materiale durabile, dar și cu un puternic accent pe calitatea sistemelor de glisare și rabatare.
6. Factorul estetic
Din punct de vedere vizual, se poate observa o întoarcere la estetica retro a anilor ’60 si ’70. Iese în evidență utilizarea pe scară largă a lemnului masiv, a comodelor, noptierelor pe picioare de lemn, a teracotei sau a materialelor colorate, cu imprimeuri puternice, sugerând o puternică influență mid-century modern. De asemenea, inspirația vine și din spectrul epocii interbelice, riflajele ce aduc aminte de clădirile Art Deco sunt mai utilizate acum ca niciodată, iar finisajele de tipul marmurei sau al terrazzo-ului revin și ele în lumina reflectoarelor.
7. Culoarea Pantone a anului
Pantone a desemnat culoarea anului 2022 ca fiind PANTONE 17-3938 Very Peri, o nuanță de violet, în ciuda faptului că a fost promovată în mod insistent ca o tentă de albastru. Diferită de ultimele variante de violet propuse de Pantone, îndeosebi Ultra Violetul din 2018 și Blue Irisul din 2008, culoarea își dorește să revitalizeze și să vindece ultimii doi ani gri din istoria omenirii (într-un mod ironic, una dintre cele două culori ale anului trecut a fost o tentă de gri) și să trimită o notă optimistă, pe alocuri chiar carnavalescă. Violetul este o culoare puternică, dar și pretențioasă, fiind asociată cu ideea de putere, regalitate și belșug și, împreună cu tenta ludică specifică nuanței, poate funcționa perfect utilizată de sine stătător. Dar, în același timp, poate fi potențată și mai mult din punct de vedere cromatic, utilizându-se nuanțe complementare, cum ar fi unele tente de verde sau de galben.
8. Nota personală
Nu în ultimul rând, amenajările interioare au devenit din ce în ce mai personale, mulându-se, acum mai mult ca oricând, pe unicitatea fiecărui beneficiar în parte. Se observă o rocadă a esteticii, din trendurile impuse de societate din exterior, spre viața autentică dusă de fiecare dintre noi.
Vă invităm la Târgul Imobiliar Timișoara TIT – ediția IV, în 1-3 Aprilie 2022, la Centrul Regional de Afaceri Craft, bd. Eroilor de la Tisa, nr. 22, etaj 1. Telefon organizatori: 0720.400.370.
Citiți principiile noastre de moderare aici!