Cel mai recent raport realizat de Imobiliare.ro și Analize Imobiliare relevă doar o scădere moderată a prețurilor locuințelor, care nu a fost resimțită în toate marile centre regionale ale țării. Datele statistice arată că atât cererea și oferta, cât și achizițiile de imobile și-au revenit, în bună măsură, după impactul epidemiei de coronavirus.
Pe primul loc în clasamentul național al orașelor cu cele mai mari prețuri se situează în continuare Cluj-Napoca (cu o medie de 1.800 de euro pe metru pătrat util, după un avans de 2,2% la trei luni), capitala Transilvaniei fiind urmată de București (cu -0,5%, până la 1.450 de euro pe metru pătrat), Timișoara (+0,1%, până la 1.270 de euro pe metru pătrat), Constanța (+0,8%, până la 1.240 de euro pe metru pătrat), Brașov (+0,3%, până la 1.200 de euro pe metru pătrat), Craiova (+2,1%, până la 1.150 de euro pe metru pătrat), Iași (+1,9%, până la 1.060 de euro pe metru pătrat) și, respectiv, Oradea (+1%, până la 1.050 de euro pe metru pătrat).
Raportat la perioada similară a anului anterior, în toate marile orașe analizate pot fi observate diferențe pozitive în ceea ce privește prețurile solicitate de către vânzători. Creșteri anuale de două cifre au avut loc în Cluj-Napoca (+14,3%), dar și în București (+10,8). Cu marje de creștere destul de semnificative, pe următoarele locuri în clasamentul celor mai mari creșteri anuale se situează Brăila (+9,1%), Constanța (+8,9%) și Oradea (+8,1).
Conform celor care au realizat această analiză, după un avans de 2,7% în primele trei luni ale anului, prețurile solicitate pentru proprietățile rezidențiale din România (atât apartamente, cât și case) s-au diminuat cu aproximativ 1,7% în perioada aprilie-iunie. Situându-se sub pragul de 2%, scăderea consemnată trimestrul trecut a fost, totuși, una destul de moderată – și cu totul explicabilă, de altfel, având în vedere piedicile apărute în procesul de concretizare a tranzacțiilor imobiliare.
De menționat ar fi că o ușoară scădere a prețurilor (asimilabilă, mai degrabă, unei stagnări) a mai avut loc în cel de-al treilea trimestru din 2017, când pretențiile vânzătorilor s-au diminuat cu doar 0,2% în decursul a trei luni. În rest, evoluțiile trimestriale ale prețurilor solicitate de vânzători au fost, în ultimii șase ani, exclusiv pozitive – fără însă ca marjele de creștere să atingă vreodată pragul de 5%.
„În marile centre regionale, tendința generală de scădere a prețurilor nu s-a făcut foarte simțită, trimestrul trecut, în ceea ce privește apartamentele disponibile spre vânzare. Astfel, cu excepția Capitalei, toate orașele cu peste 200.000 de locuitori din România au consemnat, pe acest segment de piață, evoluții pozitive comparativ cu primele trei luni din an – marjele de creștere situându-se, însă, în majoritatea cazurilor, sub pragul de 2%”, transmit cei care au realizat această analiză.
Trimite articolul
XHai sa ii auzim pe mari specialisti in imobiliare,sa ne lumineze si sa ne spuna cum ca in ultimul timp au crescut preturile la apartamente,ca asa si pe dincolo si sa dam buzna ca daca acum nu cumparam vezi doamne ca preturile vor creste iar,am pentru ei teoria pendulului,nu o sa explic aici despre ce este vorba dar este perfect valabila si in cazul acestor preturi .
-
E normal sa fie preturile mari acum cand economia duduie si zilnic se creeaza noi locuri de munca:)
Multi ,, dezvoltatori imobiliari” vor plange, incepand cu luna Septembrie -
Uite Oradea spre exemplu +8%, nu crezi ca are legatura cu faptul ca orasul e atractiv renovat, are locuri de munca, o viitoare conexiune la autostrada maghiara si e administrat eficient. Mai degrabă astea ar fi motivele decat interese ale spectatorilor. Daca Timisoara ar avea o administrație mai buna probabil preturile ar urca intr-o directie comparabila cu Cluj.
Total de acord cu naeionescu. Aceste “studii” sunt platite de catre marii “dezvoltatori” imobiliari. In realitate nu se mai tranzactioneaza nimic si preturile au luat-o la vale. In Timisoara si zonele invecinate sunt in termeni reali scaderi de 20% fata de februarie. Asta deoarece cativa dezvoltatori micuti si mai destepti si-au dat seama ca chiar daca isi diminueaza putin profitul macar nu intra in faliment. Anul viitor in vara va apare adevaratul recul al preturilor si probabil ca va fi pe undeva la 50-60% din actualele cerinte. Cei mai multi “dezvoltatori” vor fi deja in faliment pana atunci daca nu gasesc metode mai ingenioase de a iesi pe profit. Sigur ca vor fi multi care imi vor spune ca bat campii insa aproximativ jumatate din apartamentele noi in ultimii ani au fost cumparate de cetateni ca si investitie in scopul inchirierii. Grupul tinta al celor care inchiriau astfel de apartamente erau tineri lucratori in industria IT care de peste patru luni lucreaza de acasa si se preconizeaza ca vor mai lucra mult si bine in acest fel. De aceea in ultimele luni sunt foarte multe apartamente care erau inchiriate si acuma sunt goale. Asa ca intrebarea este: cine sunt prostii care si-ar mai imobiliza niste bani in niste ziduri care momentan nu produc nimic, din contra “produc” cheltuieli suplimentare? …aaaa … si am uitat sa mentionez cererea de locuinte generata de studenti, care se prefigureaza ca vor avea un an eminamente “on-line”. Asa ca dragi “dezvoltatori” imobiliari atata ati prostit “gashtele” pana ati ramas fara ele. Acuma pe cine mai prostiti?
-
WallStreet scrie pe acest post.
Warren Buffet si-a gasit inlocuitor. Bill Gates e furios.Posibil sa scada unele preturi, sa creasca altele… dar mai realist este ca actualele cladiri se vor gata ( ca oricum sunt 80% vandute) si noile proiecte vor fi amanate. Depinde cat de tare afecteaza criza firmele multinationale din UE/US, nu depinde de studentii care oricum vin sa lucreze pe aici.