Conform unei analize Imobiliare.ro, marja de creștere a prețurilor proprietăților rezidențiale din România s-a situat, în ultimul trimestru din 2019, la 2,9%, după un plus de 3,2% în cele trei luni anterioare. Comparativ cu perioada similară din 2018, nivelul actual al prețurilor este cu 7,4% mai mare; spre comparație, în trimestrul patru al anului 2018, diferența anuală de preț se situa la 5,3%.
Timișoara este pe locul trei, la nivel național, dintre orașele cu peste 200.000 de locuitori, în ceea ce privește prețul mediu pe metru pătrat solicitat pentru apartamentele disponibile spre vânzare. În Timișoara, în trimestrul patru al anului 2019, prețul mediu solicitat pe metru pătrat este de 1.240 de euro, conform celor care au efectuat această analiză.
„Dintre orașele cu peste 200.000 de locuitori din România, opt centre regionale au avut, în T4 (trimestrul patru – n.r.) 2019, prețuri medii solicitate de minimum 1.000 de euro pe metru pătrat util pentru apartamentele disponibile spre vânzare. Cluj-Napoca se situează în continuare pe prima poziție în clasament (cu o medie de 1.690 de euro pe metru pătrat util), fiind urmat de București (cu 1.390 de euro pe metru pătrat), Timișoara (1.240 de euro pe metru pătrat), Constanța (1.190 de euro pe metru pătrat), Brașov (1.150 de euro pe metru pătrat), Craiova (1.090 de euro pe metru pătrat), Iași (1.020 de euro pe metru pătrat) și, respectiv, Oradea (cu 1.000 de euro pe metru pătrat). Capitala Bihorului este, astfel, nou-intrată pe lista orașelor cu prețuri medii pornind de la 1.000 de euro pe metru pătrat util, după ce pretențiile vânzătorilor ajunseseră aici la 990 de euro pe metru pătrat trimestrul trecut”, transmit cei care au efectuat această analiză.
În ceea ce privește evoluția trimestrială a prețurilor, de menționat ar fi că toate aceste centre regionale au consemnat creșteri – majoritatea însă mai mici de doi la sută.
Și raportat la perioada similară a anului precedent evoluția prețurilor a fost una ascendentă în majoritatea marilor orașe analizate; excepție face, de data aceasta, doar Craiova, unde prețurile apartamentelor au rămas, practic, la același nivel. În urma evoluțiilor diferite de trimestrul trecut, cea mai mare marjă anuală de creștere, respectiv 9,8%, poate fi observată acum în Cluj-Napoca, care a detronat Capitala în clasamentul scumpirilor în T4 2019. Următoarele locuri sunt ocupate de Brăila (9,7%), Galați (+7,6%), Brașov (+7,4%), București (+6,9%), Oradea (+5,3%), Ploiești (+4,5%), Constanța (+4,1%), Timișoara (+3,9%) și Iași (+3,5%).
În ultimul trimestru din 2019, interesul pentru achiziția de proprietăți rezidențiale în marile orașe a consemnat o marjă de creștere destul de importantă față de anul anterior. Astfel, aproximativ 157.000 de potențiali cumpărători au căutat apartamente și case scoase la vânzare pe Imobiliare.ro în cele mai mari șase centre regionale ale țării – cifră ce echivalează cu un avans de 25% față de perioada similară din 2018. Toate marile centre regionale analizate au consemnat creșteri de două cifre: 49% în Cluj-Napoca, 40% în Iași, 32% în Brașov, 31% în Timișoara, 20% în Constanța și, respectiv, 18% în București.
Oferta totală de proprietăți rezidențiale disponibile spre vânzare în cele șase mari centre regionale ale țării (apartamente și case construite înainte de anul 2000) a cunoscut, trimestrul trecut, o scădere importantă comparativ cu perioada similară din 2018.
„Este vorba, mai exact, de un recul anual de 18% valabil la nivelul orașelor analizate, o tendință descendentă la acest capitol putând fi observată în fiecare dintre acestea. Cel mai mare declin al ofertei, în cuantum de 35%, a avut loc în Brașov, orașul de la poalele Tîmpei fiind urmat de Iași (-20,5%), Constanța (-18,3%), București (-17,6%), Timișoara (-14,1%) și Cluj-Napoca (-14%)”, transmit cei care au realizat această analiză.
Contact organizatori Târgul Imobiliar Timișoara – TIT: Anca Pavel Bucsa, email: anca.pavel@informmedia.ro, telefon: 0720.400.370
Trimite articolul
Xsa vedeti voi cum o sa ramana goale, ca in china, dubai si new york. cine sa vrea sa stea in jegul asta de oras? eventual daca pleaca imbecilul din primarie
-
F realist comentariul. Bravo!
Gasesc nostima realitatea paralela in care traiesc ,,analistii” astia imobiliari. Luati un pumn de Aspacardin, trageti aer adanc in piept si intrati pe imobiliare sa vedeti revelatii si deceptii. Revizuiti-va aritmetica de 2 bani de la Timisoara ca realitatea de la fata locului iti da K.O. direct in figura. Nici unul din ansamblurile rezidentiale noi nu percepe mai putin de minim 1.500 de euro mp, la penthhouse-uri ajunge si la peste 3.000 de euro mp. Nord One vinde apartament de 61 mp cu 125.000 euro, la ISHO mp porneste de la 1.693 euro si ajunge la peste 2.500, Vox Vertical 121 mp cu 345.000 euro, City of Mara 69 mp cu 124.000 eur0. 1.240 euro mp in Timisoara? Din timpurile neolitice ale lui Homo Erectus nu se mai percepe asa putin.
-
Interesante preturile astea,adica absurde, mai ales raportat la salariu mediu din Timisoara, ca nu e Zurich aici. Are orasul asta o universitate decenta, sau un spital decent? Nu prea.
-
Ok, dar in tm venit mediu salarial e pe la 3600 Ron. Deci 1mp2 construit echivaleaza cu aprox cu 1.7*venit mediu. Nu sunt convins ca in vestul europei intr-o localitate de dimensiuni comparabile, echivalenta asta e mai in favoarea cumparatorului decat e in tm. Daca nu ne permitem apartamentele, poate pentru ca restul produselor de consum sunt super scumpe (alimente, haine, servicii) iar dobanzile prea sus! Costul creditelor..enorm.
-
Are 4 universitati publice care sunt in Top 15 national, si 3 spitale clasa I de competenta. Pentru un municipiu din Romania e arhisuficient. Oricum, strainii sunt uimiti de preturile la imobiliare, cunosc persoane din Villafranca Castillo (langa Madrid) care spun ca pretul pe mp este maxim 1.000 de euro si maxim 1.500 de euro in Madrid. Deci, yep, suntem mai scumpi decat Madridul la imobiliare.
-
-
1240 este media, intra cu siguranta in calcul si imobile care trag media in jos. Cele enumarate de tine sunt cam varfurile de segment.
Preturile vor continua sa creasca, daca mult sau putin depinde de contexte nationale si/sau internationale.
La notar sau unde se fac actele de vanzare-cumparare cate apartamente s-au vandut la asa preturi? Ca pe portalul imobiliare.ro se cere 1200, 1500 euro e altceva. Garsoniere de 22mp la 40.000, ok, cate garsoniere s-au vandut in acte la preturile astea, ca sa vedem pretul real pe mp in orase. Nu ceea ce promoveaza agentiile ca sa creeze FOMO (Fear of missing out). Adica cumparati, ca se scumpesc. O fi si adevarat, dar jumate e manipularea agentiilor si constructorilor. Si prinde.
Da ti fuga la banca , credit pe 100 de ani , dar repede , ca se termina apartamentele de 50 de metrii pătrați cu 1500 de euro pe metru pătrat , bonus un loc de parcare si un tv color , led , si smart , acesti 50 de metrii patrati sint curat boierie , ce mai , loc berechet , ca dobinda e mica , daca apucati sa il platiti pînă la coada , nu o sa platiti chiar asa de mult , ci doar de vreo 4 ori cît costă el acum , cel putin , bine , asta în cazul fericit in care reușiți să îl platiti , dar stiti cum se spune , încercarea moarte n are , asa , ce mai stati pe gînduri , fuga , fuga , ca se termina apartamentele .
-
@Ionas 53 de m^2 reprezinta un apartament cu 3 camere. Nu e deloc mic. Si nu stiu de tine dar nu cred ca are cineva bani lichizi sa plateasca fara rate…
-
Un apartament cu 3 camere la 53 de m2 e cocina sau cotet de gaini, depinde cum preferi sa o iei, din punct de vedere a suprafetei
-
E bun și locul 3, dar mie îmi place sa câștig.. Locul 1.. Poate în 2,3 ani vom reuși sa fim pe 1. ? Hhh.
orice bodega merita un ban nu? va facut ceausescu proprietari ca voi sa profitati de asta….chiriile sunt aproape asemanatoare cu vestul europei….sa ajungi sa dai 200 de euro pe un apartament cu o camera fara cheltuieli ii strigator la cer….
-
Nu poti pleci acasa in Oltenia