Potrivit Imobiliare.ro, un nou val de scumpiri aduce mișcări surpriză pe piețele rezidențiale din marile orașe.
„Piața rezidențială continuă să surprinde performând peste așteptări și în acest început de an, când, pe baza creșterii cotei de TVA la locuințele noi, mulți analiști așteptau o scădere a interesului. Creșterea este cu atât mai evidentă cu cât are loc și în orașele mai mici, iar în acest sens remarcăm în mod special Oradea unde prețul mediu depășește pentru prima dată borna de 1500 euro/mp. Chiar și așa, cumpărătorii din România sunt în continuare privilegiați în ceea ce privește accesibilitatea locuințelor comparativ cu celelalte țări europene”, a declarat Daniel Crainic, director de marketing Imobiliare.ro.
Cu prețuri tot mai mari, apartamentele din Cluj-Napoca se vând mai greu decât în alte orașe. Prețul mediu solicitat pentru apartamentele scoase la vânzare pe piața rezidențială din Cluj-Napoca a ajuns la sfârșitul lunii trecute la 2.666 euro/mp util, cel mai înalt nivel înregistrat în România, arată Indicele Imobiliare.ro.
Apartamentele din Cluj-Napoca se vând, totodată, cel mai greu dacă ne raportăm la durata de timp petrecută în piață în comparație cu proprietăți similare din alte orașe mari ale țării. Proprietarii și dezvoltatorii au avut de așteptat, din 2020 și până în prezent, aproximativ 3-4 luni un cumpărător, perioada necesară vânzării menținându-se relativ constantă, potrivit datelor Imobiliare.ro.
Una dintre surprizele lunii februarie vine de la Oradea. Prețul mediu al apartamentelor scoase la vânzare pe piața rezidențială locală s-a majorat cu 15% față de perioada similară a anului trecut și a ajuns la 1.550 euro/mp util.
Timișoara, un pol imobiliar și de business major din vestul țării, a ajuns să cadă pe poziția a treia în topul celor mai scumpe orașe din regiune. În orașul de pe Bega găsim, la ora actuală, unele dintre cele mai accesibile locuințe din țară în raport cu veniturile obține de locuitori.
Ritmul de creștere remarcat la nivelul prețurilor a fost unul foarte lent în ultimele 12 luni comparativ cu alte orașe mari analizate de Imobiliare.ro. După un avans cu abia 4%, prețul mediu solicitat pe plan local s-a situat la finele lui februarie în jurul valorii de 1.544 euro/mp util.
De remarcat este însă faptul că, în ciuda accesibilității, locuințele din Timișoara petrec mai mult timp în piață. Un apartament se vindea la începutul anului trecut în 56 de zile pentru ca până la finele lui 2023 durata de timp necesară găsirii unui cumpărător să ajungă la 69 de zile.
Imobiliare.ro este site-ul de imobiliare din România cu cea mai mare încredere în rândul utilizatorilor. Imobiliare.ro promite celor care își caută o locuință, cumpărători și chiriași, cea mai bună experiență de căutare și îi ajută să ia cea mai bună decizie pentru a găsi casa ideală. Totodată, Imobiliare.ro este principalul furnizor de date și statistici imobiliare pentru presa din România, comunicând cu regularitate analize, rapoarte și indici despre evoluția pieței imobiliare.
Vă reamintim, în perioada 16-17 martie, la Iulius Congress Hall are loc Târgul Imobiliar Timișoara TIT 2024, evenimentul la care vizitatorii interesați de achiziționarea unei noi locuințe vor putea descoperi propunerile dezvoltatorilor, dar și ofertele agențiilor imobiliare și băncilor care oferă soluții financiare. Vă așteptăm!
Pe aceeași temă:
Târgul Imobiliar Timișoara TIT revine în această primăvară la Iulius Congress Hall
Trimite articolul
X“Timisoara a cazut pe locul al treilea” e o exprimare care lasa sa se inteleaga ca e o retrogradare, adica un lucru rau.
-
Este rău pentru dezvoltatorii care fac târgul. Nu mai le iese marja de profit 200%, fac doar 150%. Este că și 2008 când criza bătea la ușă și dezvoltatorii spuneau că nu se vede nicio criza. Ar fi fost culmea sa recunoasca…unde da mai crească preturile, că nu se mai încadrează lumea la credite…
Aha, deci sa ne grabim sa cumparam, asa-i?
-
nu va grabiti . mai asteptati ca o sa scada … asa tot prevestesc unii si altii de prin 2010 incoace :)))
-
Inca n-ai vandut? Poate mai scazi din pret, sau poate mai astepti sa mai creasca preturile😁
-
??? , în 2020 s-a cumpărat într-un oraș mic din germania un ap de 80+ mp , la 320 000 Euro undeva putin sub 4000 Euro/mp azi în aceeași localitate ap mai prost situate încep la 6000 + Euro. Au “scăzut” preturile. D
-
🧻
-
Ce gargară… S-a cumpărat… De către cine. De tine?
6k /mp într-un orășel mic…
Hai mă pleacă de aici. -
Ai uitat sa precizezi ca a fost cumparat de catre o batrana, pentru a fi mai aproape de piata.
-
-
-
Preturile sunt dictate de fonduri de investitie si restul ii urmeaza ca de ce nu. Preturile o sa tot creasca.
-
or fi preturile dictate, dar mai trebuie sa gasesti si prostul care sa le plateasca; si desi nu ducem lipsa in romania de asa ceva, prostul mai trebuie sa si aiba banii cash sau sa se califice pentru un imprumut la banca. cum situatia internationala e cam albastra, nu cred ca se arunca prea multi sa scada dobanzile.
-
Nu mai unde sa crească, nu mai intra rata in bugetul familiei
La fel ca si in pietele din vestul europei si in Romania va deveni din ce in ce mai scump sa dobandesti proprietate. Oricand ai fi cumparat dupa in ultimii 10 ani, astazi ai spune ca ai prins un moment bun, la fel daca ai cumpara maine peste 10 ani ai spune ca era ieftin in 2024.
-
“nu vei avea nimic si vei fi fericit” e directia “progresista”. insa nea dictatoru xi jinping cand a lasat evergrande sa crape a zis “casele sunt facute sa fie locuite, nu speculate”. in absenta unei noi cortine de fier care sa fie mai teribila decat cea veche, nu cred ca se mai poate ascunde rahatul sub pres prea mult. cand tot rostogolesti cuvinte golite de continut gen lozinci cu “valori” de nu stiu care si sa te astepti ca astea vor tine de foame si de cald… stiu si io? asa a crezut si comunismul, ca merge cu rostogolit povesti cu “traiti in epoca de aur”. a mers?
E foame de bani, e foame de bani, baieti! Lumea tre’ sa stie ce fel de baieti sunteti!
Cine a comandat articolul?
Este rezultatul conferintei de la Mall?
Recent am cumparat un apartament, pretul a fost cu 11000 mai ieftin decat a cerut proprietarul.
Bineinteles l-au preluat si agentiile si au mai pus si ele 10000 in plus la pret, ca deh..asa se face.
Sfatul meu:
Cautati anunturile originale de la proprietar, nici o agentie nu are exclusivitate, ci doar fura unii de la alatii si incearca sa ingroape anuntul proprietarului.
Toate agentiile pun 10-15000 in plus, nu va lasati intimidati, ca e de unde sa cumparati, si clar evitati agentiile.
Toti proprietarii si mai ales agentiile, mint la metrii sau la cate veva…, mare grija.
Agentiile folosesc tot felul de tertipuri cand fac pozele, camere wide, luminozitate, culoare…o sa fiti surprinsi ca de fapt apartamentul este o epava in realitate.
Evitati agentiile cu orsice pret, si aveti rabdare.
Nu-i prost cine cere…îi prost cine dă…👀🤣🤷♂️☕️☝️
Pret mediu de 1500, in Timisoara?
Nici macar la 1250 nu prea vinzi, in realitate.
Titlul ar trebui sa spuna: se cere, in medie, peste 1500. Dar nu ne spune cu cat se si vinde!
Preturile “ideale” sunt pe site-ul uniunii notarilor:
http://www.unnpr.ro/
Aici descoperim ca, in Oradea, cel mai mare pret, conform studiului de piata, este la circa 1350 EUR/mp util.
Apartamentul tipic, in Oradea, este la 1200-1250. Maxim.
La Cluj-Napoca, maxim pe la 2500 EUR/mp, Tipic este sub 2000 EUR/mp.
La Timisoara, maxim este 2120 (zona 0, buricul targului, probabil ISHO), tipic este 1320.
Tipic = 2 camere, intr-o zona decenta.
-
Oare nu vă gîndiți, că la notar se declară mai putint, pentru a plăti/calcula taxe mai mici? Din păcate, in România se plătesc taxe și pe o proprietate/imobil vechi.
-
Foarte corect , Tot ce s-a putut și a acceptat proprietarul nu a fost declarat la notar.
-
Eu înțeleg din articol că ”surpriza” e că apartamentele se vând mai greu la prețurile pretinse artificial, fără să se țină cont de realitatea românească.
Eu nu pricep de unde au românii banii ăștia, cînd salariu mediu e atît de modic și viața e scumpă? Pe toți ăștia i-as căuta cu ANAF-ul și pe unii și cu DNA -ul…?!!
-
tu crezi ca le cumpara romanul de rand si nu vreo firma care pune apartamentul in chirie?
Ăștia ne spala pe creier că să cumpărăm,că piața duduie și o să fie mai scumpe pe viitor.Ce contează că vei sta cu morcovul in fund 35 de ani ,plătind rate și suportând toți patronii parveniți, susținuți politic sa se dezvolte?Important este că vânzătorul să trăiască liniștit în cei 35 de ani in care tu stai stresat să-ți iei o cutie de chibrituri in care sa pui capul noaptea în cazul în care te lasă vecinii.Nici chiria nu mai este o soluție, căci cei care au cumpărat apartamente și au crescut preturile,ni le închiriază că în Italia cu peste 600 euro.Ce poate face o familie tânără ,care câștigă 5-6000 lei?Sa muncească 35 de ani pentru îmbuibați sau sa emigreze unde vad cu ochii.