Teatrul Labirint Asylum implementează deja din luna noiembrie 2020 un proiect extraordinar adresat copiilor din centrele de plasament, intitulat „Changing Perspective”, prin care îi ajută să se dezvolte și să își găsească drumul în viață, oferindu-le copiilor suficiente resurse emoționale și interioare pentru a se putea dezvolta în adulți responsabili. Concret, 30 de copii din centrele de plasament din Giarmata și Găvojdia, prin metode non-formale de educație, sunt ajutați să capete încredere îi ei și în abilitățile lor. În primele 5 săptămâni, au fost organizate ateliere de desen, muzică, dans și arte plastice, iar în următoarele 6 săptămâni vor fi organizate ateliere de teatru senzorial.
În cadrul workshopurilor de teatru senzorial cei mici pătrund într-o lume mistică, mai necunoscută, plină de simboluri și de metafore, fiecare dându-le sensuri diferite în funcție de experiențele anterioare și percepții. Cei de la Teatru Labirint Asylum în cadrul atelierelor fac apel la memorie, îmbină imaginația cu conștientul și inconștientul și îi ajută pe copii să își ascută simțurile mai puțin folosite în interacțiunile sociale. Iar la finalul proiectului va fi pus în scenă un spectacol de teatru senzorial.
„De ce facem toate aceste lucruri? Ei bine, copiii și în special cei din medii defavorizate, pot să aibă probleme cu gestionarea emoțiilor, mai ales dacă nu au cu cine să le împărtășească. Indiferent dacă sunt negative sau pozitive, emoțiile pot fi copleșitoare și de neînțeles pentru mulți dintre ei, iar de-a lungul timpului ei vor dezvolta mecanisme de apărare care îi vor face adesea să se închidă în ei. Noi vrem să le scoatem la iveală emoțiile, trăirile, să îi lăsăm să se bucure de ele și să le exploreze fără teama de a fi judecați” ne transmite Sebastian Dobrescu, director al Teatrului Labirint Asylum.
Pe tot parcursul proiectului echipa va monitoriza progresul copiilor cu ajutorul psihologilor din centrele de plasament, dar și a unui psiholog care va agrega toate datele și le va interpreta. Scopul fiind ca la finalul proiectului munca depusă să se răsfrângă într-un mod pozitiv asupra copiilor.
„Ne propunem ca la finalul proiectului să ne prezentăm rezultatele într-un mod cât mai accesibil și prietenos – sub forma unui infografic. Noi suntem deschiși să vorbim cu oricine este interesat de art-terapie, teatru senzorial și să îi ajutăm în cazul în care vor să implementeze tehnici similare” ne mai spune Sebastian Dobrescu.
Trimite articolul
X👏👏👏Ar trebui oferit și celorlalti copii, din familii sociale cu probleme.
CJ ar trebui sa gândească o variantă extinsa, sa asigure si o platforma online ptr toți cei interesați. Asta înseamnă să fii funcționar implicat, dacă nu și competent…