Adrian Jo Urian s-a născut la Târgu – Mureş, dar a trăit mulţi ani în Sibiu, loc unde de altfel a debutat în „breaslă“, în 1997, oarecum „din greşeală“, având în vedere că lucra la un post de radio local şi a fost rugat să ţină o petrecere. De mai mulţi ani, DJ Jo a mixat în diverse locuri din Timişoara.
„Care este secretul unui bun DJ? Păi având în vedere zilele noastre, ca să fii DJ şi să faci bani din treaba asta trebuie să fii un entertainer, să distrezi lumea. Poţi fi DJ la chefuri, la aerobic, la piscină, la nunţi etc….ideea e că trebuie să distrezi lumea prin orice mijloace. Pentru fiecare artist există un anume tip de public, cu cât ai mai mult public, cu atât ai mai multă faimă“, spune DJ Jo, care actualmente este rezident în Scottish Pub, vinerea şi care recunoaşte că pune muzică comercială. „Şi Mozart a fost comercial, făcea muzică pentru rege, era comercial pentru vremea lui“, adaugă el. În ceea ce priveşte publicul care se perindă pe la petrecerile din oraşul nostru, DJ Jo crede că mulţi dintre aşa numiţii clubberi au prea mari pretenţii. „Am avut ocazia să pun muzică în multe cluburi studenţeşti, pub – uri şi locuri cu pretenţii, nu le zic fiţe fiindcă e o sintagmă prost înţeleasă în România. Publicul e pretenţios pentru banii care îi are. În comparaţie cu locurile din afară, la muzică nu e nicio diferenţă. Dar acolo, lumea se distrează, plăteşte zece euro la intrare şi tot atâta pe un drink. La noi, mulţi sunt prea pretenţioşi, ba muzica e nouă, ba e veche, ba sunetul nu e bun, ba servirea lasă de dorit. Aşa suntem noi românii, ne pricepem la toate, la mecanică, la fotbal şi la DJ“, spune DJ Jo.
DJ Jo şi-a început cariera pe vremea când CD playerele erau o raritate şi la radio reclamele erau realizate pe benzi de magnetofon, mixând de pe casete şi furând meserie de la alţii şi e de părere că un bun DJ nu e neapărat acela care mixează bine, ci acela care-şi croieşte un playlist adecvat locului în care se află. Ca şi alţi DJ-ei şi el cochetează cu producţia muzicală şi consideră că ăsta e viitorul: „E o meserie în care câştigi bine, iar dacă ajungi mai sus poţi trăi foarte bine. Prin producţia muzicală e felul în care poţi să arăţi ce ştii, ce poţi“, spune el.
Scena DJ – ilor are parte de mai multe „paliere“. „Există aşa numiţii wannabies, care-şi doresc foarte mult să devină DJ, ăia bătrâni care-s de peste cinci ani în business şi care sunt DJ de mainstream în cluburi sau pub – uri şi aceia care îşi permit să pună exact muzica ce şi-o doresc, care fac petreceri mai underground, pe un anume gen sau stil şi care au gaşca lor. Mai sunt şi DJ-eii de nunţi, unii foarte buni, care reuşesc să distreze oamenii, îi fac să plece fericiţi de la un eveniment“, crede DJ Jo.
Alături de diversele invitaţii din ţară, DJ Jo a avut ocazia să pună muzică şi-n Spania, în pub – uri mici iar la capitolul preferinţe personale este adept al diversităţii. „În general ascult noutăţi, fiindcă trebuie să ştii care-s trendurile actuale. Când ascult acasă muzică, zăpuiesc, trec în revistă piese, îmi pregătesc programul. Sunt genul de om care atunci când merge la un concert vrea să audă chitări, iar când merg în club vreau să ascult house. În maşină ascult însă muzică cu adevărat şi depinde de dispoziţie. Pot să ascult şi balade Kuschelrock sau diverse alte chestii de la Herbie Hancock la Wilco. Sau Bryan Adams, pe care vreau să-l prind în concert“, spune DJ Jo.
Revenind la public, DJ-ul crede că cei care circulă prin cluburile de pe la noi nu agreează diversitatea. „Se ascultă în linii mari aceeaşi muzică şi în pub – uri şi în cluburi mai pretenţioase. Nu neapărat aceleaşi melodii, ci aceeaşi zonă. Totul depinde de public, fiindcă dacă oamenii s-ar distra pe trance, s-ar pune numai acest gen muzical. Publicul din Timişoara e mai elevat decât în multe alte locuri din ţară, cu cât e mai mare oraşul, cu atât lumea e mai open – minded. Cred totuşi că lumea e prea pretenţioasă pentru banii pe care îi are. Dacă şi la noi s-ar plăti intrare în club, ar fi altceva, dar situaţia socială de la noi încă nu permite aşa ceva, astea-s timpurile“, spune DJ Jo.
Atunci când vine vorba de sfaturi pentru eventualii doritori care vor să îmbrăţişeze această meserie, DJ Jo pune accent pe cultura muzicală. „Ce pot să spun? Trebuie să ai încredere multă în forţele proprii, să-ţi urmezi visul, să asculţi multă muzică. Un plus e să ştii să amesteci genuri. Cultura muzicală e foarte importantă, în zilele noastre nume ca Avicii sau Calvin Harris – care –s la modă – toţi ţtiu să lucreze cu diverse programe sau să cânte la vreun instrument. N-ai cum să fii DJ dacă nu ştii cine a fost ABBA sau ce muzică au cântat. Trebuie să ştii şi istorie, nu neapărat despre ABBA, dar să ştii de unde au plecat lucrurile“, spune el.
Peste cinci ani, DJ Jo se vede în aceeaşi „felie“, cu câteva producţii muzicale la activ. Şi fiindcă un DJ de mainstream trebuie întotdeaună să împace şi capra şi varza, pe final DJ Jo ne-a dezvăluit unul din secretele meseriei. „Ca DJ de mainstream niciodată nu pui muzica ce ţi-o doreşti, n-ai cum. E tricky, asta cu ce-ţi place. Îmi place mult ceea ce pun, dar sunt atent să îmbin ce-mi place mie cu ce le place lor. Nu pot să şochez, să mă duc în pub şi să pun muzică abstractă. Niciodată nu trebuie să uiţi că eşti plătit să distrezi lumea“, spune el.
Citiți principiile noastre de moderare aici!