Născut în 3 iunie 1989, tânărul care se află în ultimul an al Facultăţii de Ştiinţe Economice a ajuns să fie DJ în urma pasiunii sale faţă de software – urile audio de editat. „Nu ştiu exact când am început, dar ştiu că prin 2005 – 2006 mi-am cumpărat o consolă digitală Hercules, iar adevăratul meu contact a fost atunci când am pus mâna pe playere în clubul Komodo. Am fost un autodidact, n-am învăţat de la nimeni. E drept, am avut mulţi prieteni de la care am mai furat câte ceva, dar adevăratul moment când am învăţat a fost atunci când am pus mâna pe playere“, spune DJ-ul timişorean.
Fiindcă în ultimii ani muzica „de club“ a trecut prin mai multe etape stilistice, Vali Florea recunoaşte că s-a adaptat şi el vremurilor şi a trecut prin progressive, muzica electronică house ba chiar şi niţel drum and bass (alături de DJ Kuky prin intermediul câtorva party-uri susţinute la Reşiţa). Înainte de a ajunge la Scottish Pub, el a mai fost rezident şi în clubul Maui, iar atunci când vine vorba de cel mai important „gig“, acesta e fără îndoială momentul când a mixat după celebra formaţie Parov Stelar, la Centrul Regional de Afaceri Timişoara, ]n cadrul Scottish Pub Fest-ului. „Categoric a fost momentul cel mai important pentru mine, eram fan Parov Stelar demult şi mi-am pregătit un set special pentru această ocazie. Am mai mixat la Bucureşti, Deva, Târgu – Jiu şi în alte oraşe ale ţării. Mi-a plăcut la Bucureşti, acolo poţi să pui o muzică ce nu e neapărat mainstream, o muzică mai diferită şi oamenii chiar apreciează asta“, spune el.
Deşi avem parte de o serie de cluburi şi locuri în care există DJ, în opinia lui Vali Florea lucrurile nu-s deloc roz. „Ducem lipsă de evenimente şi de cluburi care să spună ceva din punct de vedere muzical. Majoritatea locurilor nu zic nimic din acest punct de vedere, e muzică mainstream, DJ- eii se ghidează după aceleaşi chart-uri, astfel încât din cinci locuri, în patru muzica e cam aceeaşi. Vina e a publicului, dar şi a DJ-ului. De obicei, ca rezident, asculţi şi te supui. Eu am avut noroc cu băieţii de aici, mi-au lăsat mână liberă, am putut să experimentez chestii noi şi Scottish Pub – ul e second home pentru mine“, spune DJ-ul timişorean care acasă ascultă downtempo, lounge şi hip – hop şi recunoaşte că seturile DJ-ilor români îl lasă îndeobşte „rece“.
Aşa cum îi şade bine oricărui DJ, şi Vali Florea cochetează cu ideea de producţie muzicală şi pregăteşte pentru viitorul apropiat câteva compoziţii proprii. „Vreau să scot vreo trei piese în studioul Xland din Timişoara, cu Jimmy D Azzaro, nu mă interesează să fac bani din asta sau cine ştie ce, pur şi simplu îmi place şi acest aspect“, ne-a mărturisit el. Dacă sunteţi curioşi care sunt piesele de rezistenţă la ora actuală pentru DJ-ul timişorean, răspunsul este unul cât se poate de simplu: DJ Fresh – Hot right now, AC DC – Back in black şi Bon Jovi – Living on a prayer.
„Pe lângă orele pe care le petrec la club, zilnic caut piese, exersez acasă, nu mă concentrez pe tehnica de scratch ci încerc ca piesele să se îmbine bine, să fie o comuniune de sunete“, spune DJ-ul care îi are ca favoriţi pe Krafty Kuts sau A Skillz. Dar ce se întâmplă atunci când cineva vine şi cere o piesă care nu se potriveşte programului? „De obicei încerc să le explic că nu se potriveşte piesa. Unii scot portofelul, alţii se supără, uneori e greu şi pentru că nivelul de cultură muzicală în oraşul nostru e destul de jos, lumea care vine în cluburi nu se identifică cu muzica acelui loc, vine să se identifice cu locul în sine“, spune Vali Florea.
Citiți principiile noastre de moderare aici!