În ultima perioadă Timișoara a încercat din răsputeri să se afirme pe scena festivalurilor. „Veteranul” este Plai, eveniment care va sărbători în 2015 zece ani de la înființare. Pentru această ediție, organizatorii au decis să nu anunțe în prealabil niciun artist.
De trei ani, în orașul de pe Bega a răsărit și JazzTM, un proiect muzical care adună un public tot mai numeros de la o ediție la alta. Pe scena JazzTM au urcat nume mari precum The Cat Empire sau Marcus Miller.
Cel mai tânăr festival este Revolution, eveniment realizat sub tutela celebrului EXIT de la Novi Sad. Cu un line-un din care au făcut parte Noisia, Modestep și mulți alții, Revolution are potențial să devină tot mai mare. Totuși, scena evenimentelor din Timișoara mai are încă de lucru.
Asta o spune și Grațian, unul dintre fondatorii cunoscutelor Freenetik Party. Petrecerile lunare Freenetik stâng un public de aproximativ 1.000 de persoane, iar evenimentele din timpul verii, care s-au desfășurat în aer liber, au fost și mai populare. Acest proiect înseamnă drum and bass de calitate. De ce spunem că Freenetik este un etalon de succes? Pentru că și Revolution Festival și Plai le-au cerut ajutorul pentru edițiile din acest an. De asemenea, echipa mai are în derulare și alte colaborări, inclusiv cu festivaluri din străinătate.
„Sunt foarte mulți factori care determină succesul unui festival. În primul rând e nevoie de promovare din timp și un line-up de calitate. Un line-up reușit înseamnă genuri bune de muzică, asta dacă vrei un festival bun. Dacă vrei un festival comercial, cu Guetta, Avicii sau mai știu eu cine, atunci nu e greu de loc. Doar că acolo e nevoie de bani foarte mulți. Eu cred că Timișoara poate să pornească de la alt nivel, nu de la cel comercial. Decât să faci cu multă lume și prosteală, mai bine faci cu Noisia, cu Marky, cu Asian Dub Foundation, cu Manu Chao, cu Marcus Miller, cu Akua Naru, cu Calibre, Congo Natty, Klute și mulți alți artiști care au venit la Timișoara. (…) Un festival îl văd făcut în jurul unor nișe, nu nișe și comercial”, spune Grațian.
În viziunea organizatorului Freenetik promovarea este una dintre marile probleme cu care se confruntă festivalurile din Timișoara. El spune că acesta este și unul dintre motivele pentru care Revolution nu au strâns un public mai numeros.
„Promovarea a fost începută foarte târziu și nu a acoperit canalele principale de promovare. Nu se poate numai cu Facebook și cu afișaj stradal. Sunt grupuri, sunt pagini de specialitate”, explică Grațian.
Acesta crede cu tărie că municipalitatea trebuie să susțină astfel de evenimente: „Așa este normal. Cu un suport consistent oficialitățile își ridică nivelul orașului, atrag turiști și rămân banii aici. Altfel tinerii pleacă în alte orașe sau în alte țări la evenimente”.
Deși consideră că sunt de lăudat inițiativele organizatorilor de evenimente care încearcă să realizeze festivaluri, Grațian crede că până când Timișoara va avea într-adevăr un festival de proporții mai e mult de lucru.
„Eu înțeleg ce încearcă să facă orașul acum, cu îngrășatul porcului, dar lucrurile astea trebuiau făcute mai din timp, pregătit terenul. Da, putea să fie și un festival mare dacă ar fi apelat la niște promoteri de diferite genuri de festival, adică electro, reggae, dub, punk și alte genuri. Ei și-ar fi făcut treaba și ar fi fost ok. Acești promoteri trebuia să fie demult puși la treabă. Acum începem din nou să gângurim pe evenimente după pauze, dar părerea mea e că Timișoara nu e pregătită pentru un festival mare, încă nu are potențial pentru așa ceva. E nevoie de pregătiri din timp, de un line-up ca lumea și trebuie și promovare națională dacă vrei să ai șanse să ridici nivelul. Mai există încă un handicap, fiind oraș de vest migrăm foarte ușor la festivalurile de peste graniță”, explică fondatorul petrecerilor Freenetik.
După cum am mai spus, Freenetik a acceptat să dea o mână de ajutor atât festivalului Plai cât și Revolution. Grațian susține că, alături de echipa sa, este dispus să se implice în aceste proiecte și de acum înainte. Tot el spune că ambele au potențial foarte mare.
„La Plai nu a fost o direcție deși e foarte reușit. E cumva family… nu-i 100% festival. Sunt ateliere, e film… sunt tot felul de activități, dar nu e concentrat pe muzică. Și Plai și Revolution s-au descurcat foarte bine și se vede că-și cunosc locul în perimetrul evenimentelor și trebuie să continue. Orașul nu are nevoie numai de un festival mare, gen Sziget. E sesizabil handicapul lipsei de promovare”, a concluzionat Grațian.
În următoarea perioadă timișorenii se vor putea bucura de două evenimente Freenetik. Unul este cel de pe 21 august, și anume „Freenetik Open Air”, iar cel de-al doilea va avea loc în cadrul Festivalului Plai, pe 12 septembrie.
Din octombrie petrecerile Freenetik se vor muta din nou în hale, iar pentru fani se pregătește și un eveniment surpriză de Revelion.
Citiți principiile noastre de moderare aici!