Fondatorul trupei Pro Musica şi creatorul celui mai frumos imn al Revoluţiei din 1989 se pregăteşte intens pentru finisarea materialului care va încheia această trilogie. „Lumina va fi un cvadruplu album. Va conţine 3 CD-uri cu câte 11 piese fiecare, deci 33 de piese, plus un DVD care va conţine în plus trei bonus track-uri audio care n-au mai avut loc pe CD-uri. DVD-ul va mai avea un submeniu cu slideshow-uri şi câteva filme: unul despre bisericile de lemn din zona Făgetului făcut de Gelu Şvaiţer, un alt film despre mori de apă. Sunt câteva filme de liniştire sufletească, fiindcă discul ăsta are un mesaj destul de dur, iar ele au un rol de meloterapie sufletească“, ne-a declarat Ilie Stepan, care a mai adăugat că pe acest material se vor regăsi şi două eseuri şi o selecţie a concertului susţinut pe 31 decembrie 2006 în Piaţa Operei, care a marcat intrarea României în Uniunea Europeană. În plus, audiofilii se vor putea de o experienţă unică, căci acesta va avea parte şi de surround – sound 5.1.
Deoarece în zilele noastre unii muzicieni preferă să nu mai editeze materiale având în vedere că publicul e obişnuit cu termenul „free“, am fost curioşi să aflăm care a fost motivaţia care a făcut ca acest amplu material să se realizeze. „Dacă m-aş fi gândit la latura financiară, n-ar fi apărut nici Sensul Vieţii şi nici Undeva în Europa. Eu mizez foarte mult pe publicul acesta de nişă care consumă, pe oamenii care sunt sătui de pulberea comercială de care suntem invadaţi. Am multe semnale de la oameni care aşteaptă Lumina. Avem zece ani de când muncim la acest titlu şi 16 ani de când s-a dat starul acestui proiect“, spune Ilie Stepan.
În ceea ce priveşte Lumina, am mai aflat că acest proiect va include melodii de protest la adresa clasei politice, iar pe plan stilistic melomanii se vor putea bucura de o sumedenie de invitaţi care vin dintr-o multitudine de genuri muzicale. „Avem piese dure chiar cu cuvinte care eu nu le-am pus bip, poate alţii le vor pune…Sunt cântece de protest la adresa clasei politice. Unul din ele e <<Clovnul cioclu>>, alta e <<Ei cei care ne asculta>>, dedicată veşnicilor ascultători de meserie. Sunt piese foarte aplicate pe vremurile pe care le traim. Discul continuă ideatic ideea de fusion, vor apărea şi elemente de operă, prin prezenţa unor muzicieni de operă, vor fi elemente simfonice, free jazz, muzică arhaică, coruri religioase, dar totuşi nucleul de bază e rock-ul. Eu am studiat chitara clasică şi mă consider rocker, ăsta e sângele meu. Rock-ul a fost dintotdeauna de protest. Nu pot asista impasibil la umilinţele care le suportă o patură consistentă a societăţii noastre, cărora li se iau drepturi şi sunt aduşi în starea în care sunt nevoiţi să cerşească“, spune muzicianul.
Fiindcă în epoca fast – forward în care trăim e tot mai greu să „prinzi“ momente de linişte, multe din piesele acestei trilogii au fost compuse departe de vâltoarea oraşului. „Pentru mine cel mai important lucru la o piesă este crochiul, ideea ei, acel sâmbure, acea temă. Aceşti germeni ai unei piese se nasc din ce în ce mai greu în oraş, de aceea multe din temele de bază le-am scris la Fărăşeşti – unde mă retrag când am timp – şi la Nădlac unde am o oază de linişte şi unde am un studio digital care-mi permite să îmi pun ideile în practică. M-au inspirat foarte tare chipurile şi sufletele oamenilor curaţi pe care i-am cunoscut la Fărăşeşti. Când am scris piesele de protest, m-am raportat la un om curat şi sincer, care munceşte ore întregi pe bucăţica lui de pământ şi care e fericit cu cât are, spre deosebire de nesimţiţii care ne mint cu neruşinare de ani de zile în numele unui adevăr numit politică. Oamenii aceştia sinceri şi puri m-au motivat să merg mai departe“, spune Ilie Stepan.
Privitor la dispariţia mesajelor de protest din muzica românească actuală, Ilie Stepan consideră că multe formaţii sunt forţate să-şi modeleze mesajele pentru a pătrunde pe canalele mass – media. „Mi-e greu să cred că generaţia tânără are o stare de suficienţă şi de aceea nu prea mai există muzică de protest. Poate o vină o au şi trupele considerate modele, trupe mari care încă sunt active şi care au virat spre piese cu mesaje pentru doamne şi domnişoare şi care împart tot felul de bijuterii prin cântece. Nu se mai scriu nici opere rock, cum au fost Tommy sau Hair. O altă explicaţie ar fi aceea că trupele actuale sunt forţate să-şi modeleze mesajele pentru a ajunge la public. Mai există trupe de protest, doar că acestea sunt în underground“, spune Ilie.
Lumina va avea parte de peste 40 de muzicieni invitaţi şi va apărea până în luna aprilie a anului viitor, urmând ca în a doua jumătate a anului 2012 melomanii să beneficieze de reeditarea întregii trilogii. Iar pentru 2013, ne putem aştepta la un turneu naţional Pro Musica. „Până în aprilie 2012 trebuie să apară Lumina, avem peste 40 de muzicieni din toate categoriile de vârstă. În a doua jumătate a anului viitor va apare toată trilogia, pour les connaiseurs, iar în 2013 vrem să facem un turneu naţional cu Pro Musica, la 40 de ani de la înfiinţare. Vrem să fim un brand, dacă tot apărem pe scenă, vrem să luptăm de la egal la egal cu colegii de breaslă“, spune Ilie Stepan.
Ilie Stepan va susţine un concert extraordinar alături de Horia Crişovan şi Dixie Krauser, joi 15 decembrie, cu începere de la ora 21, la cafeneaua D arc.
Citiți principiile noastre de moderare aici!