Cucu Ion Valeriu sau DJ Kuky, cum îl ştiu majoritatea celor care circulă prin cluburi, s-a măscut în 31 ianuarie 1977 şi s-a apucat de mixat în 27 decembrie 2000, odată cu redeschiderea unei discoteci din Reşiţa, fiind atras către această meserie graţie muzicii care i-a fost insuflată de mic copil, graţie părinţilor săi. „S-au schimbat foarte multe de atunci, îmi amintesc că la început puneam muzică cu ajutorul unui dublu CD şi cu un joystick cu care setai Cue Point-ul. Şi muzica s-a schimbat extraordinar de mult, la începuturi primeam muzică din Timişoara, de la DJ Land, erau remixuri la piese de Dr. Alban sau Destiny s Child“, îşi aminteşte DJ-ul născut în Bucureşti, care de o bună bucată de vreme s-a „priponit“ în Timişoara.
Spre deosebire de vremurile mai vechi, când DJ-ul era un promotor de muzică nouă, în zilele noastre rolul acestuia este complet schimbat. „Astăzi se produce atâta muzică încât, dacă nu eşti un DJ de nişă, nu ai cum să fii la curent cu tot ce mişcă. Eu nu mă consider un DJ de nişă, combin mai multe genuri, încerc să fac şi mash–up–uri, mă folosesc de muzică pentru a crea un flow plăcut“, spune DJ Kuky, care de-a lungul anilor a mixat în cluburi celebre din Bucureşti ca Dumars sau Twice, dar consideră că cele mai importante realizări ale sale au fost atunci când a reuşit să mixeze în cluburi din străinătate, la Berlin şi Londra.
În ceea ce priveşte diferenţele între modul de distracţie al tinerilor „d-afară“ şi cei de acasă, există diferenţe semnificative. „Afară, lumea nu e aşa fiţoasă ca la noi, se distrează şi chiar dacă au numeroase opţiuni în momentul în care se ataşează de un loc nu vin să stea la masă şi să se uite la pereţi, lumea se distrează pe bune. La noi există fenomenul ăsta, care spune că trebuie să fii cool înainte de a te distra. Culmea, temperamental ar trebui să fim altfel. În ultima vreme au apărut şi în Timişoara o serie de cluburi de fiţe în care dai pentru o sticlă de whisky de cinci ori preţul ei, dar lumea nu se distrează. Paradoxal e că unii care merg în asemenea cluburi nu au bani, sunt acolo doar ca să epateze“, spune DJ Kuky.
Fiindcă mai fiecare DJ cochetează mai serios sau mai în glumă şi cu munca de producţie muzicală, DJ Kuky e şi el pasionat de acest subiect, urmând ca în viitorul apropiat să lanseze un proiect. „Am o piesă definită clar pe care am postat-o pe Soundcloud şi pregătesc un proiect live foarte interesant şi care va aduce în faţa publicului un gen neabordat în România. Trupa se cheamă Inter Loop şi activează în zona electronic/industrial combinat cu influenţe rock şi reggae, unde mă voi ocupa de DJ beat-uri şi string-uri şi chiar şi nişte părţi vocale“, spune el.
Pentru cei care cochetează cu meseria de DJ şi se află la început de drum, DJ Kuky are câteva sfaturi. „ Sfatul meu pentru tinerii DJ este acela să nu încerce să-şi facă o meserie din asta dacă nu au o reală pasiune pentru muzică. Contează şi studiul şi, bineînţeles, şi practica şi e bine să ştii ce înseamnă o pătrime. Softurile moderne de mixaj te ajută, dar te şi limitează. Pentru un mix bun nu trebuie neapărat să ştii notele muzicale şi nici gamele, dar trebuie să ştii unde intri şi unde ieşi şi cum să legi melodiile între ele“, spune el. La capitolul avantaje, DJ-iala e o meserie bănoasă şi în care socializezi foarte mult. „Da, cunoşti multe fete, dar asta nu e neapărat un avantaj la vârsta mea. Dacă vrei să fii pe principiul Have Fun e frumos, dacă vrei să te linişteşti şi să te aşezi, nu e neapărat un lucru bun“, spune DJ-ul, care mai în glumă mai în serios se vede peste cinci ani pe o insulă din Pacific înconjurat de trei palmieri. „Acuma serios, mă văd făcând acelaşi lucru, poate la un alt nivel, poate alături de proiectul nou“, adaugă el.
Deşi nu se consideră DJ de nişă, Kuky recunoaşte că nu ar putea să fie rezident într-un club de fiţe. „Am încercat o dată într-un club de fiţe din Timişoara, dar nu mi-a ieşit, mi-e greu să înghit mizeriile astea muzicale. Ce melodie mă enervează cel mai mult la ora actuală? Nossa (Michael Telo – Ai se eu te puego). Cluburile de fiţe merg pe felia muzicilor difuzate de Radio Zu sau Kiss FM, dar evident există şi locuri unde se merge pe o linie dedicată“, spune DJ-ul.
Alături de snobii care frecventează cluburile de fiţe, în oraşul nostru au apărut şi o altă formă de snobism, conform lui Kuky. „Există şi acei oameni care de dragul de a se da underground ascultă orice nu e cunoscut de marea masă. E un snobism invers. Sunt aceia care n-au un ban în buzunar, dar frecventează localuri cu DJ de nişă, care nu apreciează muzica şi nici DJ-ul, consumatorii de distracţii alternative“.
Ivan Mereuta: Cele mai trendy bauturi din Timisoara sunt longdrink-urile
Citiți principiile noastre de moderare aici!