În formula Ioan Popovici chitară & voce, Alin Costache percuție, Zsolt Szamtarto bass & vocal, FlareHead e prezentă pe scena locală de mai bine de patru ani.
Reporter: Care este povestea FlareHead?
FlareHead: În 2002 s-a înființat trupa sub numele Effect, genul abordat fiind blues-rock, mai ales că aveam în vecinătate fostul Club Gong, club căruia îi datorăm faptul că promova tineri care erau la început de drum în domeniul muzical.
Povestea/origin story FlareHead e de fapt la fel de banală ca a oricărei trupe pe care o ascultăm cu drag. Membri vin, membri pleacă, pană se găsește o formulă compatibilă la un anumit nivel. La fel ca și aspectul de ce o facem. Pentru că vrem. Ne place să cântăm cât putem de bine, ceea ce ne oferă o cale de exprimare neconvențională în viața de zi cu zi.
R: Care este dinamica în trupa voastră? Cine compune versurile și muzica?
FlareHead: Dinamica în trupa Allen cu Johnny se știu de mai mulți ani decât le place să recunoască, ergo au un simț al umorului omogenizat. Cu Szamy în schimb se știu doar de câțiva ani, si totuși, cu o inferioritate de vârstă față de cei doi “veterani” e un “pic” mai sever din punct de vedere muzical datorită background-ului lui (de muzică clasică). Încă nu am avut ocazia sa compunem împreună ceva de la 0. Și cum am lucrat noi 3 până acum a fost un mod deloc conformist. Până să ajungă Szamy în trupă, cei doi (Johnny și Allen) au scris 10 piese. Cu venirea basistului urlător (și la propriu și la figurat) cei doi au fost dispuși să se lase influențați de el. Au căzut de acord să-și compromită viziunea creativă pentru a-l include și totodată să vadă cum se simt cu inputurile, ideile și creativitatea noului venit. Experimentele au fost concluzionate cu succes (credem noi) și piesele…sperăm să vorbească de la sine. În fond cu toții scriem câte un pic.
R: Cum ați fost afectați de pandemie? Cum a fost anul 2020 pentru voi? Cum v-ați adaptat contextului actual?
FlareHead: Pandemia ne-a afectat grav, trecând de la două repetiții pe săptămână indiferent de (aproape) orice se întâmplă, la un an de distanțare socială, pentru că familia și sănătatea sunt pe primul loc. Așa ne-am adaptat. Ca trupă, a fost un an gol.
R: Ce planuri aveți pentru 2021? Aveți proiecte noi pentru anul viitor?
FlareHead: În 2021 vrem să lansăm în sfârșit albumul care la lansare va fi fost în lucru de 4 ani deja. Vrem să lansăm piese, poate și clipuri dacă ne vom putea permite…în orice caz, planuri și speranță la mai bine avem. Vom vedea la ce realizare ne duc puterile.
R: Ce părere aveți despre scena actuală de rock alternativ din Timișoara?
FlareHead: Scena rock-ului și cred și muzical în general, nu doar alternativ, mi se pare din păcate tristă. În adevăratul sens al cuvântului, veteranii scenei muzicale din oraș au rămas în epoca tinereții lor muzicale. Generația noastră a învățat de la ei după care a dat netul peste ea și a realizat că “toată viața ei a fost o minciună”. Și încercând să țină pasul, să se ridice la nivel, își dă seama (sper) ca nu se poate. Se poate doar un pic mai bine ca și cei de la care am învățat noi. Într-un caz fericit, desigur. Speranța noastră e în generația care deja ne bate la ușă, cu atlasul www-ului și putere maximă de lucru. Problema e cu gânditul, dar își vor da ei seama.
R: Ca tineri muzicieni în Timișoara, care sunt oportunitățile voastre?
FlareHead: Noi nu mai suntem tineri muzicieni. Tineri muzicieni erau alții. Mulți, mulți alții. Ca formație poate mai intrăm în acea categorie de “tânără”, dar nici asta nu va mai ține mult. Oportunitățile sunt, cum spun americani, few and far in-between. Mai ales că și acele “oportunități” sunt rezervate unor anumiți selecți care au norocul să știe persoana potrivită în rolul potrivit la momentul potrivit etc. La modul cel mai sincer și fără “aere”, oportunitățile de care întrebi trebuie să ni le creăm. E foarte greu la mai multe nivele. Dar continuăm, căci credem în ce facem și nu putem să n-o facem.
FlareHead a accepta, în această toamnă, o sesiune de înregistrare în cadrul proiectului Expo Band Alternative, ediția cu numărul doi, organizat de Asociația Noi Re-Creăm și realizat cu sprijinul Casei de Cultură a Municipiului Timișoara.
Citiți principiile noastre de moderare aici!