Echipa a reușit să imprime 3D cu succes o inimă, folosind țesuturi și vase umane, potrivit lucrării publicate luni în Advanced Science. Deși inima nu este de dimensiune completă – este de dimensiunea inimii unui iepure – marchează, totuși, o descoperire, susține echipa.
“Aceasta este prima oară când cineva a proiectat cu succes și a imprimat o inima întreagă cu celule, vase de sânge, ventricule și camere”, a declarat Prof. Tal Dvir, care a condus echipa. “Oamenii au reușit să imprime 3D cu succes structura unei inimi în trecut, însă nu cu celule sau cu vase de sânge”.
Oamenii de știință au găsit multe utilizări medicale ale tehnologiei de imprimare 3D în ultimii ani. Cercetătorii Universității din Toronto lucrează la folosirea unei astfel de tehnologii pentru a imprima piele peste răni, iar Universitatea din Minnesota a dezvoltat un craniu transparent al unui șoarece pentru a ajuta cercetătorii să înțeleagă mai bine activitatea cerebrală. Echipa din Tel Aviv a extras țesuturi grase de la pacienți și le-a folosit ca “cerneală” pentru imprimarea 3D, un model cu care să creeze modele de țesuturi. Deși mai au de lucru – inima se poate contracta, însă nu pompează sângele – cercetătorii intenționează să testeze inimile imprimate 3D pe modele animale.
“Poate, în 10 ani, vor fi imprimate organe în cele mai bune spitale din întreaga lume, iar aceste proceduri vor fi efectuate în mod obișnuit”, a declarat Dvir.
Citiți principiile noastre de moderare aici!