În ultimele zile, din ce în ce mai multe persoane au primit SMS-uri care le îndeamnă să își scrie datele cardului bancar, cu scopul de a plăti taxe vamale pentru colete expediate.
Pentru a fi cât mai credibil, SMS-ul oferă informații legate de numărul pachetului și de tipul de ambalaj. La sfârșit, clienții sunt îndrumați să își introducă datele cardului bancar pe o pagină de internet care doar pare că i-ar aparține Poștei Române.
„Îi sfătuim pe cei care au primit SMS-ul să nu acceseze sub nicio formă acest website. Vă asigurăm că am luat toate măsurile necesare și am raportat către entitățile responsabile toate atacurile cibernetice pe care ni le-ați semnalat. Vă îndemnăm ca, în cazul în care primiți astfel de mesaje, să nu le deschideți. Vă sfătuim să le marcați cu spam și să nu accesați link-urile primite. Poșta Română se delimitează total de aceste practici frauduloase în care numele instituției este folosit în mod abuziv”, transmit reprezentanții companiei.
Singurele informații reale legate de activitatea Poștei Române le găsiți pe site-ul www.posta-romana.ro și pe pagina de Facebook.
Pentru a nu cădea pradă înșelăciunii electronice:
- Verificați cu atenție înainte de a deschide un mesaj sau un fișier care pare a conține informații financiare sau legate de starea de livrare a unei comenzi;
- Fiți atenți la e-mail-urile care conțin formule de adresare impersonale sau greșeli gramaticale ori de scriere;
- Verificați existența unui antivirus pe dispozitivul folosit.
Conform datelor prezentate de Directoratul Național de Securitate Cibernetică (DNSC), numărul atacurilor de tip phishing s-a triplat în 2022 față de anul 2020.
În octombrie este sărbătorită Luna Europeană a Securității Cibernetice, o campanie anuală de sensibilizare care are loc în toate statele UE. Pe site-ul campaniei puteți găsi metode eficiente de a vă proteja online de astfel de amenințări.
Trimite articolul
Xtoata lumea stie ca posta romana nu livreaza nimic si intoarce inapoi toate pachetele