Dispozitivele sunt făcute din plastic flexibil și au mai multe căi prin care țesutul uman din interiorul lor este oxigenat și hrănit. Ele îi vor ajuta pe cercetători să testeze cum răspund celulele umane la stres, diverse medicamente și schimbări genetice.
În plus, NASA, în parteneriat cu mai multe instituții, plănuiește să trimită astfel de cipuri cu țesut organic la bordul Stației Spațiale Internaționale pentru a testa rolul microgravității asupra sănătății umane și pentru a descoperi astfel noi modalități de îmbunătățire a calității vieții oamenilor.
Liz Warren, cercetătoare la CASIS (una dintre instituțiile implicate în proiect) spune că ”zborul în spațiu provoacă schimbări semnificative în corpul uman. Ne așteptăm ca aceste cipuri cu țesut să se comporte în spațiu la fel cum ar face-o organismul unui astronaut, trecând prin aceleași schimbări rapide”.
Foarte multe dintre modificările provocate de către microgravitație în organism seamănă cu debutul și progresul bolilor asociate îmbătrânirii pe Pământ, boli precum cele osoase sau musculare. Însă schimbările care survin în timpul zborurilor spațiale se produc mult mai repede, ceea ce le permite oamenilor de știință să studieze imediat aceste fenomene, în condițiile în care pe Pământ acest lucru ar dura foarte mulți ani.
La fel ca organismul uman, cipurile cu țesut sunt 3D, conțin mai multe tipuri de celule și au canale microfluide între ele. Ele mimează funcțiile complexe și specifice ale organelor biologice, permițându-le astfel cercetătorilor să facă experimente pe ele.
Una dintre cele mai importante aplicații ale cipurilor cu țesut organic constă în experimentarea efectelor medicamentelor asupra organismului uman. Se presupune că aproximativ o treime din medicamentele noi au un efect toxic asupra oamenilor, deși în studiile clinice asupra animalelor nu au fost relevate astfel de probleme. În plus, aproape 60% dintre potențialele noi medicamente nu trec testele din cauza faptului că nu sunt eficiente și nu au efectul scontat asupra oamenilor.
Cipurile cu țesut vin în întâmpinarea rezolvării acestor probleme, pe ele putând fi testate medicamente, vaccinuri și alte substanțe.
În prezent, oamenii de știință încearcă să unească mai multe cipuri cu țesut organic pentru a mima întregul organism uman, ceea ce ar spori precizia cercetărilor.
Citiți principiile noastre de moderare aici!