Potrivit agenției de știri Reuters, reprezentanții Comisiei Europene au spus că intenționează să reglementeze cu atenție domeniul știrilor, informațiile urmând să fie analizate și filtrate, astfel încât să reducă posibilitatea ca oamenii să fie dezinformați, sau chiar mai grav, manipulați prin știri false ori speculative.
Această problemă este cu atât mai presantă cu cât în luna mai a anului viitor vor avea loc alegerile parlamentare din UE, iar Bruxelles-ul vrea să rezolve amenințarea interferențelor străine în timpul campaniilor.
Comisia Europeană le-a spus în aprilie (a.c.) acestor firme că trebuie să ia măsuri pentru o mai strictă supraveghere a știrilor și pentru stoparea informațiilor mincinoase, în caz contrar urmând să suporte consecințele incapacității lor de a îndepărta conținutul fals sau ilegal.
Mariya Gabriel, Comisar european pentru Economie Digitală și Societate Digitală, a spus că ”industria ia o amplă serie de acțiuni, de la transparență în publicitatea electorală la închiderea conturilor false … încurajăm această cale”.
Printre măsurile care trebuie luate se numără respingerea plăților din partea site-urilor care răspândesc informații false și ajutorarea utilizatorilor pentru a afla de ce se încadrează în publicul țintă al unor reclame.
Citiți principiile noastre de moderare aici!