Deputații europeni au adoptat joi o rezoluție prin care îndeamnă Facebook să le permită agențiilor UE să realizeze o investigație amănunțită, pentru a testa protecția și securitatea datelor personale ale utilizatorilor.
Aceasta vine ca urmare a scandalului Cambridge Analytica, în care informațiile a zeci de milioane de utilizatori ar fi putut fi folosite în scopuri politice, pentru a influența într-un anumit sens sau altul diverse alegeri (ex.: referendumul pentru ieșirea Marii Britanii din UE, alegerile prezidențiale din SUA, 2016 etc.).
Potrivit reprezentanților Biroului de Legătura al Parlamentului European în România,”deputații europeni sunt de părere că Facebook nu doar că a înșelat încrederea cetățenilor UE, «dar a încălcat și legislația UE». Ei recomandă Facebook să facă schimbări platformei sale, care să fie în concordanţă cu legea protecției datelor din UE.”
Europarlamentarii consideră că trebuie contracarată orice tentativă de a manipula alegerile UE. Totodată, ei doresc adaptarea legilor electorale în funcție de noua realitate digitală.
Printre măsurile propuse se numără:
- facilitarea recunoașterii publicității politice online plătite și a organizațiilor din spatele acesteia
- interzicerea creării de profiluri cu scopuri electorale, inclusiv a utilizării comportamentelor online susceptibile de a scoate la iveală preferințele politice
- platformele de social media ar trebui să eticheteze conținutul difuzat de roboți, să accelereze procesul de suspendare a conturilor false şi să colaboreze cu verificatorii de fake news şi cu mediul academic pentru a lupta contra dezinformării
Ca o concluzie, Preşedintele Comisiei pentru Libertăţi Civile, Claude Moraes, spune că ”trebuie acţionat acum, nu doar pentru redobândirea încrederii în platforma online, ci şi pentru a proteja spaţiul privat al utilizatorilor şi pentru a restabili încrederea în valorile noastre democratice.”
Citiți principiile noastre de moderare aici!