Experții spun că hotărârea este semnificativă și are implicații globale, însă Facebook spune că ridică “întrebări critice în jurul libertății de exprimare”. Totul a pornit de la un comentariu jignitor postat pe Facebook la adresa politicianului austriac Eva Glawischnig-Piesczek. Instanțele austriece au stabilit că reputația Evei Glawischnig-Piesczek a avut de suferit, însă în conformitate cu legislația UE, Facebook și alte platforme nu sunt responsabile pentru conținutul ilegal postat de utilizatori, până când nu au fost informate despre acest lucru – moment în care trebuie să îl elimine rapid. Mai mult, nu era clar dacă o directivă a UE, care spune că platformele nu pot fi obligate să monitorizeze toate postările sau să caute activ activități ilegale, ar putea fi trecută cu vederea printr-o hotărâre judecătorească. Astfel, Curtea Supremă a Austriei a cerut instanței supreme din Europa să clarifice acest lucru.
Hotărârea de joi spune trei lucruri:
Dacă o instanță dintr-o țară membră UE stabilește că o postare este ilegală poate impune site-urilor web și aplicațiilor să elimine inclusiv copiile postării.
Platformele pot fi obligate să elimine versiuni „echivalente” ale unei postări ilegale, dacă mesajul transmis este „în esență neschimbat”
Platformele pot fi obligate să elimine postările ilegale în întreaga lume, dacă există o lege sau un tratat internațional relevant
Facebook nu poate face apel împotriva acestei hotărâri.
SURSA: bbc.com
Trimite articolul
XYay…cenzura!
Si cine defineste ce inseamna ilegal? Statu? Oameni foarte sensibili?
Chestii ce nu intra in idiologia lor?
Primul pas spre dictatura este cenzurarea dreptului la libera exprimare
pe facebook nu e nicio libertate de exprimare: e manipulare ordinara si instigare la ura si revolta
pai atunci sa nu mai promoveze poponarii si sa ii blocheze de pe FB ca is satul de ei .