Plățile non-cash au crescut de-a lungul anilor, ridicând provocări pentru guverne și pentru băncile centrale. Autoritățile de reglementare și-au exprimat îngrijorarea cu privire la monedele digitale și au cerut o mai bună supraveghere a acestora.
„Cred că ar trebui să luam în considerare posibilitatea de a emite monedă digitală”, a declarat Lagarde în cadrul unei conferințe din Singapore. „Este posibil ca statul să alimenteze economia digitală cu bani. Avantajul este clar. Plățile vor fi imediate, sigure, mai ieftine și potențial semi-anonime”.
Lagarde a afirmat că băncile centrale din Canada, China, Suedia și Uruguay au luat „serios în considerare” propunerile de monedă digitală. O monedă virtuală emisă de o bancă centrală ar fi o datorie a statului – la fel ca numerarul – și nu a unei companii private. Acest lucru ar putea ajuta consumatorii să facă tranzacții mai sigure și mai frecvente și, prin urmare, mai ieftine.
„Cu cât mai mulți oameni sunt serviți, cu atât mai ieftin și mai util este serviciul”, a declarat Lagarde. Ea a adăugat că deși cazul monedei digitale „nu este universal”, ar trebui analizat „în serios, cu atenție și creativitate”. Deși tehnologia care stă la baza activelor digitale a fost lăudată pentru accelerarea tranzacțiilor financiare și reducerea costurilor, anonimatul din spatele tranzacționării cu monedă digitală a cauzat îngrijorări în rândul autorităților de reglementare. Lagarde a afirmat anterior că anonimatul monedelor precum Bitcoin înseamnă că acestea pot fi folosite de infractori și teroriști. Guvernatorul Băncii Angliei, Mark Carney, a declarat că monedele virtuale precum Bitcoin ar trebui să fie reglementate pentru a elimina activitățile ilegale și pentru a proteja sistemul financiar.
Citiți principiile noastre de moderare aici!