Într-o scrisoare publicată online, 60 de angajați au susținut că proiectul va contribui doar la creșterea supravegherii cetățenilor din partea statului chinez. Solicitarea lor de anulare a proiectului a fost susținută de Amnesty International, care a declarat că acest proiect este în contradicție cu valorile companiei.
Odată finalizat, Dragonfly ar „permite cenzura” și ar ajuta campaniile de dezinformare ale guvernului chinez, susțin angajații în scrisoare. China a utilizat semnificativ tehnologia pentru a înăbuși libertatea de exprimare și a reprima disidența, susține grupul.
„Dragonfly ar stabili în China un precedent periculos într-un moment politic volatil și care ar îngreuna refuzarea de către Google a unor concesii similare solicitate de alte țări”, au scris angajații. Grupul a susținut că guvernul chinez va beneficia de lansarea Dragonfly. „Obiectăm la tehnologiile ce îi ajută pe cei puternici să îi asuprească pe cei vulnerabili, oriunde s-ar afla”, se arată în scrisoarea deschisă.
Până acum, a susținut grupul, răspunsul Google la protestele și plângerile miilor de angajați, grupuri pentru drepturi și jurnaliști, au fost „nesatisfăcătoare”. „Personalul Google nu dorește să facă parte din marele firewall al Chinei”, a declarat Anna Bacciarelli, cercetător pentru tehnologie și drepturile omului în cadrul Amnesty International. Bacciarelli a spus că mii de angajați nu susțin acest proiect.
În august, peste 1.400 de angajați Google au solicitat companiei să facă o treabă mai bună în ceea ce privește controlarea problemelor etice care îngreunează dezvoltarea. Amnesty a organizat proteste în afara birourilor Google pentru a strânge semnături pentru o petiție prin care solicită firmei să renunțe la Dragonfly.
SURSA: smartnews.ro
Citiți principiile noastre de moderare aici!