Incuboxx, incubatorul de afaceri și IT ridicat de Primăria Timișoara cu fonduri europene, a fost inaugurat în urmă cu patru ani. La scurt timp după deschidere s-a descoperit că în imobilul de pe Calea Circumvalațiunii plouă. Pereții Incuboxx au fost infiltrați de apa cauzată de ploile abundente. Au fost probleme și cu instalația de climatizare, iar firma care a realizat lucrarea a refuzat să le remedieze.
Mai mult decât atât, în septembrie 2015, primarul Timișoarei, Nicolae Robu, dar și mai mulți directori din primărie au fost chemați la audieri la Poliție din cauza problemelor găsite la Incuboxx. Oamenii legii derulau o anchetă cu privire la modul în care s-a făcut recepția incubatorului de afaceri. După furtuna din septembrie 2017, clădirea de lângă Pasajul Jiul a rămas fără o bucată din fațadă, zburată de vântul puternic.
Clădirea a fost realizată dintr-un material special: policarbonat adus din Elveția, fiind proiectată de Biroul de Arhitectură Andreescu & Gaivoronschi.
Echipa din spatele Incuboxx
Incubatorul de 4 milioane de euro este administrat de Florin Vilcea – director, Robert Ciocotoiu – administrator, Adina Iriza – manager marketing, Andreea Scutașu – recepționer și Andrei Cojocaru – asistent manager.
Cei cinci din echipa de conducere care au grijă de Incuboxx spun că un sfert din clădire era goală în ultima zi din anul 2017, se arată în raportul prezentat primăriei.
„Incuboxx a început anul 2017 cu 34 de start-upuri. Pe parcursul anului, un număr de 11 start-upuri au finalizat perioada de incubare. Pe tot parcursul anului s-au alăturat un număr de 16 start-upuri, astfel Incuboxx ajungând, până la sfârșitul anului, să susțină 39 de firme din domeniul IT&C. Un număr de 29 de firme sunt în perioada de incubare și 10 firme sunt în perioada de consolidare. La data de 31 decembrie 2017 incubatorul avea un grad de oucpare de 71,68% din totalul de 54 de spații destinate birourilor”, se arată în raport.
Practic, incubatorul de afaceri are 54 de spații pentru birouri la prețuri de la 3,5 euro/mp, trei săli de conferințe cu o capacitate de 50, 70, respectiv 200 de locuri, trei săli pentru seminare cu o capacitate de 30 locuri/sală, acces gratuit la copy-center, evenimente organizate în domeniul antreprenoriatului și IT-ului, consultanță contabilă și consultanță juridică și de afaceri.
Pentru faza de incubare, perioada maximă în care pot fi închiriate birourile este de 3 ani, iar solicitanţii trebuie să fie proaspeţi absolvenţi şi/sau profesori ai unor facultăți de profil (IT&C), cu vârsta maximă de 35 de ani, care doresc să înființeze o firmă și care trebuie să prezinte un plan de afaceri, sau microîntreprinderi înființate cu cel mult un an înainte de data depunerii cererii. Pentru consolidare, perioada maximă este de 5 ani, o firmă va putea închiria cel mult trei birouri, trebuie să aibă până în 30 de angajați, o cifră de afaceri anuală de maxim 20.000 de euro angajat, iar sediul social trebuie să fie localizat la Incuboxx și unic.
În Incuboxx își au sediul firme de web design, de consultanță și mentenanță IT, de proiectare rețele de calculatoare, de web hosting, de recuperare date, depanare calculatoare, precum și firme care creează programe informatice specializate.
Ținte în 2018
Echipa de conducere a Incuboxx și-a fixat și obiectivele pe 2018: incubarea unui număr de 30 de start-upuri din domeniul IT&C, consolidarea unui număr de 20 de firme din domeniul IT&C, atingerea gradului de ocupare de 92,59%, realizarea a 150 de locuri de muncă în cadrul firmelor aflate în incubator, organizarea a 20 de conferințe în domeniul IT&C și al antreprenoriatului, precum și organizarea a 30 de sesiuni de traininguri. De menționat că ținta conducerii Incuboxx pentru 2017 era să atingă gradul de ocupare de 83,33%.
Incuboxx este o clădire desfășurată pe mai mult de 6.300 de metri pătrați, care oferă spații în condiții avantajoase pentru zeci de firme în fază de preincubare, incubare sau consolidare, în funcție de stadiul afacerii – microîntreprinderi și IMM-uri ce activează în domeniul tehnologiei informații și comunicații. Angajații mai au la dispoziție și un perete de cățărat, o terasă, o cantină și chiar și o mică sală de fitness și un spațiu pentru aerobic, cu dușuri și vestiare, dar și locuri de parcare. Există și săli de conferințe, săli de ședințe și spații unde pot fi organizate diferite evenimente.
(Material publicat în Revista IT Com)
Articole pe aceeași temă
http://www.tion.ro/policarbonatul-de-pe-incuboxx-zburat-de-vantul-puternic/1899432
Citiți principiile noastre de moderare aici!