Sunt femeile din IT o raritate în România? Nicidecum.
Echilibru în diversitate
Se vorbește adesea despre importanța diversității într-o companie, iar această diversitate include diversitatea de gen. Știm că, în general, există trăsături care par a fi mai proeminente la unul dintre sexe: de exemplu, se spune că femeile sunt mai orientate spre detalii și mai înclinate spre multi-tasking. Indiferent dacă aceste trăsături „feminine” sunt o realitate sau un clișeu, trebuie să recunoaștem că oameni sunt diferiți și au aptitudini diferite. Iar în cadrul unei companii, diversitatea e un lucru bun – fie că e vorba de diversitate de opinii, de mod de lucru, de abilități tehnice sau viziune.
O echipă creată din indivizi diferiți va putea să privească sarcinile din perspective diferite, iar acest lucru înseamnă că membrii echipei pot învăța unii de la alții. În cadrul unei companii este important ca angajații să aibă abilități diferite, preferabil chiar complementare. A avea în cadrul unei echipe un set limitat de aptitudini va împiedica echipa să se dezvolte la potențial maxim iar o companie care nu sprijină diversitatea angajaților săi va avea în general o viziune limitată.
Femei în IT, în România
Deși subiectul egalității de gen este în continuare unul controversat la nivel mondial, ne place să credem că, cel puțin în domeniul IT din România, există progrese considerabile în acest sens. Conform unui raport Eurostat din 2017, România se află printre cele mai inclusive țări din Uniunea Europeană în ceea ce accesul femeilor la educație și job-uri din domeniul IT. În cadrul acestui raport, în ceea ce privește procentajul de angajate în domeniul IT, România (cu 27,2%) mai este depășită doar de către Bulgaria (cu 27,7%).
Sursă foto: ec.europa.eu/eurostat
Aceste statistici pot părea la prima vedere neobișnuite într-o societate care nu are tradiție în promovarea egalității de gen. Însă pentru companiile din domeniul IT, ele nu sunt o noutate. Nu știm dacă acest fapt se datorează istoriei sau educației românești, însă ne bucură să fim fruntași în acest top.
În domeniul IT nu contează sexul persoanei, ci pregătirea, inițiativa şi dorinţa de învățare. Mai mult, credem că diversitatea la locul de muncă este benefică și poate oferi un echilibru. Credem că, cel puțin în domeniul IT de la noi din țară, femeile nu trebuie să concureze cu bărbaţii, ci să lucreze împreună cu aceștia.
Premierea performanţei în industria IT
Implicarea la un nivel de performanţă a femeilor din industria IT este recunoscută şi promovată la nivel global. 2018 va fi al patrulea an consecutiv în care performanţa femeilor în IT va fi premiată prin intermediul Women In IT Awards la New York. La cel mai recent eveniment din 26 ianuarie 2017 au participat peste 1.000 de lideri de afaceri și de tehnologie, ceea ce a făcut ca acesta să fie cel mai mare eveniment de diversitate tehnologică organizat vreodată.
Dar există inițiative interesante și la noi în țară. Global Women In Tech este o organizaţie non-profit care promovează şi susţine diversitatea de gen în domeniul IT din România. Aceştia asigură o serie de formări, programe de mentorat, sponsorizări și oportunităţi de carieră femeilor interesate să facă performanţă în acest domeniu.
La noi în ogradă: Syneto România
Pentru Syneto, contează performanța și inovația. Fiecare membru al echipei are ocazia de a își exprima viziunea și de a își dezvolta în permanență abilitățile. Deși suntem o echipa relativ tânără, criteriile de alegere a personalului au ținut întotdeauna doar de abilități, experiență și capacitate de învățare.
Poate tocmai de aceea situația procentuală în interiorul companiei depășește cea a statisticii pe țară, cu 40,9% angajați de sex feminin. S-a ajuns la acest raport în mod organic, deși nu s-au făcut pași specifici pentru atingerea unui raport de gen echilibrat. Și cum e?! „OK”, ar spune băieții din echipă, chiar mirați de întrebare. Pentru că Syneto a obținut un mediu de lucru echilibrat, bazat pe diversitate și nu pe diferențe.
Citiți principiile noastre de moderare aici!