Printre funcționalitățile noi ce le aduce tehnologia 5G amintim: viteze de până la 20 Gigabiți/secundă (în spectrul de frecvențe înalte), eficiență energetică, eficiență spectrală, mobilitate până la 500km/h și latență redusă (sub 1ms).
Tehnologia 4G a fost dezvoltată în special să ofere viteze ridicate de date iar tehnologia 5G vine să suporte viteze chiar mai mari care vor permite dezvoltarea și implementarea de noi aplicații și servicii. Câteva exemple sunt controlul radio al proceselor de producție industrială, chirurgia medicală la distanță, automatizarea distribuției într-o rețea inteligentă, conducerea autonomă a autovehiculelor, siguranța transportului și alte aplicații pentru misiuni critice.
Serviciile de rețea 5G se împart în trei categorii mari:
- Enhanced mobile broadband (eMBB): aduce îmbunătățiri ale performanței la nivelul utilizatorului de telefonie mobilă în vederea folosirii diferitelor aplicații ce necesită viteze mari de trafic de date.
- Massive machine-type communication (mMTC): reprezintă posibilitatea conectării între milioane de senzori și mașini. Se așteaptă ca aceste dispozitive să aibă un cost foarte mic și o durată de viață foarte mare a bateriei.
- Ultra-reliable and low latency communication (URLLC): asigură infrastructura pentru aplicații industriale și vehiculele autonome.
În acest moment există două soluții prin care se va introduce tehnologia 5G: Non-Standalone (NSA) și Standalone (SA).
În soluția NSA partea de semnalizare folosește înca infrastructura 4G existent, iar gestiunea transferului de date se face folosind noile soluții de acces radio. Acest lucru permite introducerea tehnologiei 5G mult mai rapid în rețelele de comunicații mobile existente.
Solutia SA presupune ca atât transferul de date cât și schimbarea mesajelor de semnalizare să se facă pe infrastructura noii soluții de acces radio. Aceasta include și arhitectura 5G Packet Core care se așteaptă să aibă costuri mai mici, eficiență mai bună și să asigure dezvoltarea noilor aplicații și scenarii.
Tehnologia în sine folosește antene digitale cu mai multe elemente, cunoscute sub denumirea de Massive MIMO.
Nokia Timișoara reprezintă cel mai important centru de cercetare și dezvoltare în telecomunicații din România, în care peste 600 de specialiști în software și telecom contribuie la dezvoltarea și validarea functionalităților definite conform stadardului 3GPP. Cel mai recent standard 3GPP arată că este posibilă transmisia de date și în benzile de frecvențe mai mici, de la 600Mhz la 6 Ghz și, în acest sens, se aplică soluția 5G NSA, soluție dezvoltată și testată la Timișoara.
Pentru o mai bună utilizare a spectrului de frecvențe a apărut și în cadrul soluției NSA termenul de RF Sharing (partajare a spectrului de frecvență radio), soluție cunoscută și sub denumirea de 4G/5G RF Sharing; centrul din Timișoara fiind principalul dezvoltator al acesteia. Scopul este de a utiliza într-un mod cât mai eficient spectrul de radiofrecvență în care se vor face transmisiile de date: acest lucru se face folosind aceeași antenă de transmisie pentru cele două tehnologii de acces radio.
Astfel, operatorii de telefonie mobilă vor putea introduce tehnologia 5G NSA mult mai ușor și cu investiții mai mici, nefiind necesară achiziționarea unui spectru foarte larg de frecvențe și refolosirea anumitor echipamente existente din soluția 4G.
Rețeaua 5G va da utilizatorului percepția de internet infinit, sau a unei capacități infinite a rețelei, ceea ce presupune că va exista întotdeauna suficientă capacitate disponibilă pentru orice fel de transfer de date solicitat.
(276824)
Citiți principiile noastre de moderare aici!