Publicat de grupul Climate Action Summit s Science Advisory, raportul reunește cele mai recente date despre criza climatică de la opt organizații de cercetare. Mesajul său principal este că suprafața Pământului devine din ce în ce mai fierbinte și că nu reușim să oprim acest lucru. Estimările sugerează că în perioada dintre 2015 și 2019 temperatura medie a fost cu 1,1 grade Celsius mai ridicată decât nivelurile preindustriale și cu până la 0,28 grade Celsius mai mare decât perioada din 2011 pana în 2015. De asemenea, ilustrează o imagine clară a emisiilor record de dioxid de carbon de combustibil fosil și accelerarea creșterii nivelului mării și al acidității.
Mai pe larg, sugerează că actualele politici globale de a stopa schimbările climatice nu sunt suficiente pentru a îndeplini obiectivele stabilite în Acordul de la Paris prin Convenția-cadru a Națiunilor Unite privind Schimbările Climatice. Scopul principal al acordului, semnat în 2016 de 195 de țări, este acela de a limita creșterea temperaturii globale la mai puțin de 2 grade Celsius până în 2100. Pentru a realiza acest lucru, emisiile de gaze cu efect de seră ar trebui să ajungă într-un punct până în 2020 și să scadă rapid după aceea. Cu toate acestea, raportul adus în discuție sugerează că este puțin probabil ca emisiile să ajungă la un anumit nivel pana în 2030 – 10 ani după termenul limită.
Deși multe țări s-au angajat să reducă emisiile de gaze cu efect de seră de la semnarea acordului, țintele sunt pur și simplu greu de atins și temperaturile vor crește cu până la 3 grade Celsius până în 2100. ONU a afirmat într-un raport anterior că va fi necesară o “acțiune fără precedent” pentru a atenua efectele schimbărilor climatice și pentru a atinge obiectivele Acordului de la Paris. Cea mai recentă privire asupra datelor nu exclude îndeplinirea obiectivului inferior de încălzire cu 1,5 grade, însă evidențiază din nou nevoia unei schimbări rapide, fără precedent.
SURSA: smartnews.ro
Citiți principiile noastre de moderare aici!