Conform studiului, utilizatorii în vârstă distribuie un număr disproporționat de mare de știri false pe rețelele de socializare, spre deosebire de persoanele mai tinere, indiferent de nivelul de educație, gen, rasă, venit etc., relatează The Verge.
Această descoperire ar putea ajuta platformele de socializare să ia măsuri mai bine țintite împotriva răspândirii de știri false – o problemă care a devenit din ce în ce mai importantă, pe măsură ce s-a demonstrat că știrile false pot influența rezultatele unor alegeri politice, a opiniilor clienților asupra anumitor produse sau servicii etc.
O altă problemă identificată în studiu este aceea că pe Facebook, pe prima pagină, știrile arată foarte asemănător, indiferent dacă sunt postate de surse de încredere (agenții de presă cu renume) sau nu.
În urma studiului, desfășurat pe un eșantion de 3500 de persoane, s-a descoperit că 11% dintre utilizatorii Facebook care au peste 65 de ani distribuie știri false, spre deosebire de cei numai 3% din categoria 18-29 ani.
Astfel, persoanele care au peste 65 de ani distribuie de două ori mai multe știri false față de cei puțin mai tineri, din categoria de vârstă 45-65 de ani, și de până la șapte ori mai multe articole false spre deosebire de cea mai tânără categorie de utilizatori (de 18-29 ani).
Referitor la ce anume îi face pe utilizatorii mai în vârstă să distribuie știri false, cercetătorii au declarat pentru The Verge că au două ipoteze. Prima dintre acestea ia în considerare faptul că persoanele tinere au mai multă experiență în mediul online, spre deosebire de cele în vârstă, ceea ce face susceptibilă această categorie din urmă la propagarea unor informații false. A doua ipoteză este că bătrânii distribuie știri false deoarece, odată cu vârsta se instalează și declinul cognitiv, căzând astfel pradă mai ușor înșelăciunilor.
Citiți principiile noastre de moderare aici!