GDPR oferă cetățenilor UE mai multe drepturi asupra modului în care sunt folosite informațiile lor. O declarație pe site-urile blocate arată că editorii „se angajează să analizeze opțiunile” în vederea permiterii accesului din UE. Site-urile de știri din cadrul grupurilor media Tronc și Lee Enterprises sunt afectate.
Între site-urile high-profile ale Tronc se numără Chicago Tribune, Orlando Sentinel și Baltimore Sun. Compania a vândut recent Los Angeles Times și San Diego Union-Tribune miliardarului Patrick Soon-Shiong. Pe site-uri a apărut următorul mesaj: „Din păcate, site-ul nostru este în prezent indisponibil în majoritatea țărilor europene. Suntem implicați în această problemă și ne-am angajat să analizăm opțiuni care să susțină întreaga noastră gamă de oferte digitale pe piata UE”.
Site-urile aparținând grupului de publicații Lee Enterprises sunt, de asemenea, blocate. Compania, care gestionează 46 de publicații zilnice în 21 de state, a declarat inițial că site-urile sunt „temporar indisponibile”, însă browserele din UE conțin acum un mesaj care informează că accesul este „indisponibil din motive legale”.
Potrivit GDPR, companiile care funcționează în UE sau care oferă un serviciu persoanelor din UE, trebuie să demonstreze că au o bază legală pentru procesarea datelor personale sau se confruntă cu amenzi mari. Există șase baze legale pentru utilizarea datelor personale, inclusiv obținerea consimțământului expres al consumatorilor. Cu toate acestea, în majoritatea cazurilor, companiile trebuie să demonstreze că au nevoie de datele personale pentru un anumit scop. După intrarea în vigoare a noii legislații, Washington Post și Time au fost printre cei care au solicitat utilizatorilor din UE să accepte noile condiții.
Citiți principiile noastre de moderare aici!