Cel mai instalat tip de Wi-Fi este cel multi-canal, în cadrul căruia fiecare client se conectează la un punct de acces prin folosirea unui canal radio. O experiență Wi-Fi de înaltă calitate se bazează însă pe două lucruri: puterea semnalului și interferențele minime. Există câteva situații ce pot genera interferențe, cum ar fi puncte de acces prea apropiate, chestiuni de arhitectură a rețelei sau interferențe cu alte echipamente. Pentru cele mai multe birouri, soluția Wi-Fi multi-canal are toate șansele să fie stabilă, însă există unele medii unde circumstanțele externe vor avea impact asupra performanțelor. Un exemplu în acest sens este acela al unei clădiri cu mulți locatari, unde există mai multe rețele Wi-Fi ce transmit pe același canal și care interferează unele cu altele. Un alt exemplu este cel al mediilor precum școlile, aeroporturile și sălile de conferințe, unde există un număr ridicat de dispozitive care folosesc temporar rețeaua, forțând-o să țină pasul cu numărul fluctuant de cereri de acces.
Cu câțiva ani în urmă a fost propusă o arhitectură alternativă care să rezolve astfel de probleme. Denumită Wi-Fi „single channel”, arhitectura folosește un singur canal radio pentru toate punctele de acces din rețea. În acest caz, plasarea de noi puncte de acces este irelevantă, pentru că ele utilizează același canal, așa că nu interferează unele cu altele. Din păcate, unul din dezavantajele apărute imediat la această soluție este acela că rezultatul de ansamblu al rețelei este mai slab decât cel al rețelelor multi-canal, ceea ce afectează satisfacția clienților care își doresc simultan fiabilitate și performanță. De aceea, producătorii de sisteme single-channel au venit în ultima vreme cu o inovație care mixează arhitecturile de canal, generând cea mai bună variantă dintre cele două soluții, oferind rezultatele rețelei multi-canal cu fiabilitatea soluției single-channel.
Wi-Fi a fost odinioară un gen de soluție de rețea folosită în funcție de preferințe, însă acum a ajuns, probabil, tipul de rețea cu cel mai ridicat nivel de criticitate dintre toate rețelele. De aceea, responsabilii IT trebuie să înțeleagă cât de importantă este o soluție Wi-FI pentru inițiativele de transformare digitală și, ca atare, să testeze cea mai bună variantă pentru a se asigura că o astfel de rețea nu devine veriga slabă din infrastructura de comunicații.
SURSA: smartnews.ro
Citiți principiile noastre de moderare aici!