Societatea germană Continental, specializată în domeniul automotive spune că este necesară o discuție pe tema reducerii dioxidului de carbon ataşată introducerii propulsiei electrice. Este vorba despre găsirea combinației potrivite: motoarele cu combustie internă foarte eficiente au dovedit că pot face parte din combinația viitoare a sistemelor de propulsie. Guvernele care interzic tehnologia de ardere internă nu sunt pe calea potrivită, avertizează societatea. Provocările electrificării: celulele bateriilor puternice și accesibile. Președintele consiliului executiv al Continental, Elmar Degenhart, a cerut o dezbatere deschisă despre tehnologia necesară pentru reducerea emisiilor de CO2 din traficul rutier. La „Automobilwoche Kongress” din Berlin, el a spus că „mobilitatea electrică este doar o parte a soluției. Pentru a atenua schimbările climatice în mod eficient, avem nevoie de o combinație de sisteme de antrenare electrică, sisteme care formează motoare diesel curate, combustibili sintetici neutri din punct de vedere climatic și celule de combustie“. El a mai declarat că guvernele care interzic tehnologiile cu combustie internă nu aleg calea cea bună, mai ales că acceptarea noilor tehnologii în rândul consumatorilor nu poate fi aplicată prin mijloace politice.
„Contribuția mobilității electrice la atenuarea schimbărilor climatice este în mare măsură dependentă de modul în care este generată electricitatea și de amprenta de carbon. În majoritatea piețelor, sistemul electric are deja un ușor avantaj fașă de motorul cu combustie internă în ceea ce privește emisiile de CO2. Cu toate acestea, ponderea vehiculelor electrice în flota globală crește relativ încet, prin urmare, acestea vor avea doar un efect asupra emisiilor de CO2 pe termen lung“, a mai declarat Degenhart.
În același timp, oficialul german a subliniat și cât de important este pentru industrie și guverne să colaboreze: „Reglementările tehnologice sunt contraproductive. Este mai mult datoria industriei de a investi în tehnologiile care ne permit să respectăm reglementările cu privire la emisii. Prin urmare, este mai înțelept ca guvernele să promoveze cercetarea și dezvoltarea inovațiilor necesare și să stabilească un cadru de încredere pe termen lung în acest sens“. Elmar Degenhart vede competiția tehnologică și comercială a dezvoltării celulelor bateriilor ca provocarea cu care trebuie să se confrunte dacă vor fi lansate rapid milioane de vehicule electrice. „De exemplu, în momentul de fașă nu avem tehnologia celulară potrivită. Aceasta înseamnă că acumulatorii de astăzi nu îndeplinesc cerințele pentru a permite vehiculelor electrice să intre pe piață. În plus, trebuie să investim miliarde de euro în crearea unei capacități suficiente a bateriilor“, a explicat Degenhart.
De exemplu, dacă mașinile electrice ar trebui să reprezinte aproximativ 70% din toate autoturismele și vehiculele utilitare ușoare de până la șase tone produse în 2050, pentru a avea un efect semnificativ asupra atenuării schimbărilor climatice, acest lucru ar evidenția necesarul foarte mare de investiții . Pentru a crea cantitatea suficientă de stocare a bateriei, ar fi necesar să avem în jur de 165 de fabrici de baterii, fiecare cu o producție anuală de 40 de ore gigawatt. Pe baza preșurilor de astăzi, acest lucru ar necesita o investiție de aproximativ 500 de miliarde de euro.
Cererea de energie și materii prime nu va împiedica mobilitatea electrică
Producerea, încărcarea și reciclarea sistemelor de baterii necesare pentru aceasta ar însemna o generare a aproximativ 2.500 de ore terawatt de energie suplimentară. Acest lucru ar echivala cu aproximativ o zecime din cererea globală de energie la nivel mondial, care ar putea fi realizată cu viitoarele procese de generare a energiei electrice, în funcție de creșterea eficienței. Același lucru este valabil și pentru cererea de materii prime – în special de litiu și cobalt – din care, teoretic, există suficiente cantități disponibile.
„Suntem cu toții responsabili pentru mediul nostru înconjurător. Până la urmă, deciziile pe care le luăm astăzi vor determina modul în care noi și copiii noștri vor trăi în viitor. Să ne provocăm în acest fel“, a concluzionat Degenhart.
Citiți principiile noastre de moderare aici!