Review-urile plătite sau false ignoră regulile stabilite de platforme precum Amazon și Facebook. O investigație similară realizată de BBC 5 live a descoperit comerțul cu review-uri false. Investigatorul Which? a găsit cinci vânzători care ofereau instrucțiuni pentru comandarea unui articol prin intermediul Amazon, redactarea unui review și distribuirea link-ului, cu promisiunea unei rambursări.
Investigatorul a oferit o examinare onestă a articolelor, însă în trei din cinci cazuri nu a fost recompensat, pentru că review-urile nu erau suficient de pozitive sau vânzătorul nu mai putea fi contactat. Grupul de consumatori a declarat că, într-un caz, investigatorul a scris un review de două stele pentru un smartwatch. Vânzătorul i-a cerut, însă, apoi să rescrie postarea pentru că produsul este gratuit, astfel încât „în mod implicit, trebuie acordată o evaluare de cinci stele”. Într-un alt caz, investigatorului i s-a spus că „Rambursarea va fi realizată după o evaluare de cinci stele a unei fotografii”, după ce acesta a primit o pereche de căști wireless bluetooth. Însă, după ce a postat o evaluare de trei stele, acestuia i s-a spus că nu va fi recompensat decât dacă acordă o evaluare de cinci stele.
Cum să identificați un review fals
- Nu vă bazați pe evaluări – cercetați mai în profunzime și citiți review-urile.
- Verificați datele – consultați momentul în care au fost postate review-urile. Dacă multe dintre ele au fost postate într-o perioadă scurtă de timp, ar putea însemna că au existat intervenții în acest sens.
- Review-uri imparțiale – accesați profilul câtorva persoane care au postat review-uri și cercetați istoricul lor. Evaluează totul cu cinci stele? Modelul rating-urilor – sunt evaluările la capete opuse ale scalei, cu foarte puține evaluări de mijloc. Este rar ca oamenii să fie complet polarizați cu privire la un produs.
Sursa: smartnews.ro
Citiți principiile noastre de moderare aici!