Compania deținută de Facebook a introdus deja această politică în India în urmă cu șase luni. Decizia a fost luată în urma unor acuzații de răspândire a știrilor false prin intermediul serviciului. Până acum, utilizatorii puteau retransmite mesajele de până la 20 de ori.
Actualizarea regulilor aplicației a fost anunțată în cadrul unui eveniment din Jakarta, Indonezia. Țara își desfășoară alegerile generale în luna aprilie. Compania a declarat pentru BBC că a luat decizia după ce a evaluat „cu atenție” rezultatele testului său de jumătate de an.
„Limita de forward a redus semnificativ mesajele retransmise în întreaga lume”, a adăugat un purtător de cuvânt. „Aceasta va ajuta WhatsApp să mențină atenția asupra mesageriei private cu contacte apropiate. Vom continua să ascultăm feedback-ul utilizatorilor despre experiența lor și, în timp, să căutăm noi modalități de abordare a conținutului viral”.
Până la 256 utilizatori pot fi înscriși într-un grup WhatsApp. Deci, teoretic, un singur utilizator poate retransmite acum un mesaj către 1280 alte persoane, decât către 5120 persoane, cum era posibil anterior. Nu pot fi, însă, împiedicați cei care primesc mesajul să îl retransmită, la rândul lor, de până la cinci ori.
Restricția vine într-o perioadă în care WhatsApp și alte servicii ale Facebook sunt analizate pentru rolul lor în răspândirea propagandei și a altor neadevăruri online. Săptămâna trecută, Facebook a anunțat că a eliminat 500 de pagini și conturi ce se presupune că erau implicate în răspândirea știrilor false în Europa Centrală, Ucraina și alte țări din Europa de Est. De asemenea, a anunțat recent că a angajat un serviciu britanic de verificare a faptelor, pentru a semnala conținutul pe platforma sa principală. Cu toate acestea, utilizarea criptării end-to-end de către WhatsApp înseamnă că mesajele sale pot fi citite numai de expeditori și destinatari, limitând capacitatea afișării știrilor false.
SURSA: smartnews.ro
Citiți principiile noastre de moderare aici!