Timișoara se confruntă cu o aflux de echipe care vor activa în noul sezon în primele ligi ale sporturilor pe care le practică. Unele erau deja pe prima scenă, problema e că brusc a apărut o adevărată inflație de echipe dornice de afirmare, care au promovat. Din păcate, orașul e un dezastru atunci când vine vorba de infrastructură sportivă. În Timișoara există o singură sală și un singur stadion decente care s-ar preta la găzduirea unor meciuri de primă ligă.
Cea mai dificilă situație e în ceea ce privește Sala „Constantin Jude”. Aici avem echipe de volei masculin și feminin, ambele proaspăt promovate, două echipe de baschet masculin și una de feminin, dintre care două promovate în acest an, avem formație de handbal, echipă de futsal. Și toate vor la „Olimpia”.
Proaspăt intervenient în scandalul în care voleiul era considerat un sport interesant, Sorin Grădinaru, director tehnic al CS Universitatea Timișoara, anunța că se caută soluții alternative unde echipa de volei masculin a Universității să poată juca, pentru că la Sala „Constantin Jude” nu mai e loc.
„Turneul de promovare de la Baia Mare l-am disputat într-o sală cu mult sub nivelul celei de la Popa Șapcă (n.r. noua sală de sport ridicată de Universitatea de Vest Timișoara), dar cu dotări mai slabe, deci nu cred că ar fi un mare impediment să disputăm jocurile de acasă acolo. Dar reținerea mea se datorează suprafeței de joc, sunt discuții, evident este nevoie de o investiție serioasă, plus accesul în acea zonă este dificilă în această perioadă. Am mai avut probleme serioase la ultima prezență a noastră în prima ligă, nu am putut desfășura nici partidele oficiale în Sala Constantin Jude”, avertiza Sorin Grădinaru.
De câteva luni probleme sunt și cu singura campioană timișoreană, Timișoara Saracens. Arena antică, am putea spune sătească, pe care activa echipa în Ronaț, va fi supusă în perioada următoare la reamenajare. Nu ne așteptăm la apariția peste noapte a unui stadion luxos, este vorba despre simple cosmetizări, curățări, reparații. În total 200.000 de euro. E mult, e puțin… vom vedea la final. Cert este că echipa s-a mutat cu totul la Stadionul „Dan Păltinișanu”, unde a ajuns să se „calce pe bătături” cu cei de la ACS Poli Timișoara, echipa care nu era obișnuită să fie deranjată de nimeni pe principalul stadion timișorean. Acum cele două împart și suprafața principală de joc, vestiarele și o parte din terenul de antrenament.
„Ronațul intră în reamenajare în această lună. «Dan Păltinișanu» rămâne baza noastră principală, cu cele două terenuri. La stadionul din Ronaț vrem să intervenim la gazon, la tribune, vestiare, pe toate palierele. Din câte știu, suma care va fi investită acolo este în jur de 200.000 de euro. Nu știu când vor fi gata operațiunile, e o licitație, trebuie stabilit un constructor”, a declarat Dușan Filipaș, vicepreședintele Timișoara Saracens.
Pe terenul din Ronaț oricum nu se pot face fapte mari, aici nu se vor putea juca meciuri de cupe europene. Jucătorii făceau recuperare după meci sau antrenamente în butoaie cu gheață, în spatele a ceea ce în prezent sunt clădirile folosite ca și vestiare, lângă grătarul unde se sărbătoreau cu mici marile victorii.
Deocamdată, în ceea ce privește investițiile în infrastructura sportivă Timișoara se poate lăuda cu o sală de 3.000 de locuri care se tot construiește de ani buni, o sală de sport ipotetică de mari dimensiuni pe care se ceartă primăria și CJT, dar care a devenit oricum istorie între timp, și vreo două stadioane, unul nou pentru rugbiști în Ciarda Roșie, și unul care ar trebui să apară în locul actualului „Dan Păltinișanu”. Desigur, tot teoretice, fără posibilități de transformare în practică prea curând.
Citiți principiile noastre de moderare aici!